Кока Кола произведе 3,0 милиона тона пластичне амбалаже

ЊУЈОРК: Америчка компанија Кока Кола је први пут открила да производи три милиона тона пластичне амбалаже годишње или 200.000 флаша у минути.
koka kola/EPA/David Mariuz
Фото: EPA/David Mariuz

Ти подаци су објављени у извештају хуманитарне организације "Елен Мекартур", у оквиру кампање која има за циљ да повећа свест о борби против пластичног отпада и да позове све друге глобалне компаније да престану да држе у тајности податке о свом еколошком отиску.

Објављени подаци, које је Кока Кола раније одбијала да обелодани, односе се на количину пластичне амбалаже коју је ова компанија произвела у 2017. години, наводи британски "Гардијан".

На основу података о амбалажи се може израчунати да Кока Кола годишње произведе 108 миљарди пластичних флаша, што је више од једне петине укупне годишње производње пластичних флаша од 500 милијарди.

Кока Кола је само једна од укупно 31 компаније - укључујући Марс, Нестле и Даноне - које су откриле колико пластичне амбалаже произведу, у склопу кампање за већом транспарентношћу. Заједно произведу осам милиона тона пластичне амбалаже.

Многе друге компаније и даље одбијају да открију податке о производњи пластичне амбалаже, међу којима су Пепси, Х&М, Лореал, Волмарт, Маркс & Спенсер и Барбери.

Сто педесет компанија се обавезало Фондацији да ће смањити пластични отпад, тако што ће елиминисати непотребно пластично паковање и прећи са амбалаже за једнократну употребу на трајно паковање.

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести