Извучен најстарији ДНК

ЗАГРЕБ: Научници су успели да извуку геном стар милион година из зуба мамута пронађених 1970-их у сибирском вечном леду.
DNK, genetski iženjering Foto: freeimages.com
Фото: freeimages.com

Стручњаци до сада нису били сигурни може ли древна ДНК опстати дуже од милион година. Када неки организам умре, његови се хромозоми распадну на делове који с временом постају све краћи. Ланци ДНК након неког времена постану толико мали да чак ако се и извуку из узорка, у себи не садрже корисне информације.

Генетичар Лудовик Орландо из Центра за антропобиологију и генетику у Тулузу, у Француској, и његове колеге успели су да извуку информације из кости коња старе између 560.000 и 780.000 година, након чега су се запитали може ли се то исто урадити и с још старијим узорком.

Поготово су били оптимистични када је реч о узорку који је сачуван у пермафросту јер константно ниске температуре вечног леда успоравају фрагментацију ДНК, преноси Индеx.хр.

Лав Дален, еволуцијски генетичар из Шведског природњачког музеја (СМНХ) у Стокхолму, бави се секвенцирањем старих остатака мамута од 2007. године, а недавно је успео да остварити сан генетичара из Француске.

Његов тим је секвенцирао узорке, један вуненог мамута (маммутхус примигениус) и два степског мамута (маммутхус трогонтхерии), које је 1970-их ископао руски палеонтолог Андреј Шер.

Дален се надао да би ДНК из узорака могао дати неке одговоре на питања о еволуцији вунених мамута, али је био врло сумњичав због квалитете узорака, пише научни магазин “Нејчер”.

"Није све што се налази у вечном леду очувано. Велика већина узорака има безвезни ДНК", казао је.

Али захваљујући напретку у технологији секвенцирања и биоинформатике, његов тим је напослетку успео да извуче 49 милиона базних парова нуклеарне ДНК из најстаријег узорка, пронађеног у близини села Крестовка, и 884 милиона базних парова из другог зуба који припада узорку названом Адића.

ДНК анализа је показала да је узорак из Крестовке стар 1,65 милиона година, а узорак Адиће око 1,3 милиона.

Ова два најстарија зуба су изгледа припадали степским мамутима, европској врсти за коју се сматра да је претходила вуненим и колумбијским мамутима.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести