Игра престола инспирисана распадом Југославије?

Да ли је планетарно популарна серија „Игра престола“ (Game of thrones) инспирисана распадом бивше Југославије и свим крвавим догађајима повезаним са том несрећном деценијом у историји балканских народа?
tito robert barateon, dnevnik.rs
Фото: Илустрација

Наиме, сваки писац чак и за потпуно измишљен свет мора однекуд црпети инспирацију, а једна од теорија која у последње време поново кола интернетом је и та да је Џорџ Р. Р. Мартин свој серијал књига „Песме леда и ватре“, по којима је серија настала, наслонио управо на слом братства и јединства земље која је истовремено била и на истоку и на западу. Само што је све то увио у обланду средњовековних витезова и легенди о змајевима и радњу гурнуо на измишљени континент Вестерос...

Колико је овако нешто реално?

Заправо, теорија није тако нова и постоји већ годинама, а сада се, вероватно у недостатку нових, поново реанимира и добија нови замах врцавим поређењем најпознатијих вестерошких властелинских породица са народима бивше Југе, кроз занимљиво спајање онога што аутори теорије виде као њихове недвосмислено заједничке особине.

Тако су Таргарјени проглашени за еквивалент Карађорђевићима, краљевску породицу у изгнанству и закониту династију која је изгубила престо у побуни народа. Додуше, нико се није потрудио да уђе дубље у тему и разјасни који је то тачно Карађорђевић пандам „лудом краљу“ који је спаљивао Србе, а којег је заменио Босанац.

Фото: Илустрација

Зашто баш Србе и зашто баш Босанац? Читајте даље и сазнаћете...

„Пројугословенска ГоТ теорија“ Ланистере успоређује са Словенцима и каже да су у питању "плавокоси и богати људи који мисле да су бољи од осталих", док Баратеони представљају Босанце јер су осликани као „велики и весели људи који су увек спремни да добро поједу и попију, а сматра се да су јаки и храбри“. С тим у вези, краљ Роберт (Баратеон) је лично Тито, након чије смрти почиње распад Седам краљевстава.

Теорија даље каже да господари Гнезда соколовог, породица Ерин представља Црну Гору, "планинску практично неосвојиву земљу са орлом на грбу, где постоје чудни породични односи". Ако је до сада теорија и имала смисла, овде показује прва непознавања елементарне материје, јер се на грбу Ерина налази соко, баш као што им се и главно упориште зове Гнездо соколово. С друге стране је направљена паралела између домовине принца Мартела, сунчане Дорне и једнако осунчане Македоније описане као "земља с југа којој се на застави налази сунце. Увек су се одвајали од осталих. У њој живе згодни тамнокоси људи различити од оних у осталим деловима краљевства".

Грејџоји се пореде са Далматинцима речима "Они су људи с мора. Људи који поштују само једни друге, а остале сматрају слабијима од себе", док су Тирели Славонци који "имају богато и плодно тло и увек су одлучујући фактор, али никад у вођству".

Нормално, Балканцима је вероватно милија „пројугословенска ГоТ теорија“, ако ништа друго, оно због егзотике и лакшег уживљавања у причу кроз препознатљиве тржишне вредности некада братских народа и народности

Занимљиво је да хладни Север, где живи фамилија Старк с којом се највећи број фанова серијала од самог почетка најбоље поистовећује и емпатише, према овој теорији представља Србију у којој живе "поносни људи, борци за слободу, али их неки сматрају дивљим и окрутним. Иза зида живе дивљани који представљају Косово." Није заборављена ни друга српска покрајина Војводина, која је у књизи претворена у Речне земље и брзоречје, станиште породице Тули -  "неутрална земља слична Славонији, која се увек некако нађе погођена ратовима".

Фото: Илустрација

Држи ли све ово иоле држи воду и колико?

Истини за вољу, Џорџ Р. Р. Мартин једном приликом јесте изјавио да га је распад Југославије заинтригирао, а није тајна да су прве књиге из овог серијала настале управо деведесетих година 20. века, у време ратова на простору СФРЈ. Међутим, оно што је сам аутор у више наврата јавно наводио као највећи утицај на његово стварање су Ратови ружа у којима су се сукобиле породице Ланкастер и Јорк (што је књизи преточено у Ланистер и Старк), као и епску Толкинову сагу "Господар прстенова", германску митологију, те стрипове.

Нормално, Балканцима је вероватно милија „пројугословенска ГоТ теорија“, ако ништа друго, оно због егзотике и лакшег уживљавања у причу кроз препознатљиве тржишне вредности некада братских народа и народности. Колико је реална, процените сами...

А. Грубеша

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести