Хитлеров сат продат на аукцији у САД за 1,1 милион долара

ЧЕСАПИК:  Сат који је припадао нацистичком лидеру Адолфу Хитлеру продат је за 1,1 милион долара на аукцији у Америци.
1
Фото: Youtube Printscreen

Сат марке "Хубер" продат је анонимном купцу, а на њему су урезани свастика и иницијали АХ, пренео је BBC.

Јеврејски лидери из целог света су и пре продаје осудили аукцију у "Алексендер Хисторикал Окшнс" у америчкој држави Мериленд.

Међутим, аукцијска кућа, која је раније продала нацистичке меморабилије, рекла је немачким медијима да им је циљ да сачувају историју.

Нацистички вођа Адолф Хитлер је био на челу Немачке од 1933. до 1945. године, и у том периоду је наредио систематско истребљење 11 милиона људи, од којих је шест милиона Јевреја.

У каталогу пред аукцију наводи се да је Хитлер добио сат на поклон највероватније за рођендан 1933, у години када је постао канцелар Немачке.

Додаје се да су се сата домогли француских војники, када су упали у Berghof, Хитлерово планинско одмаралиште, у мају 1945. године.

У осталим предметима на аукцији појавила се и хаљина која је припадала Хитлеровој жени Еви Браун, затим, фотографије нацистичких званичника и жута одећа са Давидовом звездом, намењених Јеврејима.

У отвореном писму које је потписало 34 јеврејских лидера, наводи се да је продаја "одвратна" и позвала је да се нацистички предмети повуку са аукције.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести