Дан заљубљених, од паганског жртвовања животиња до уносног бизниса

Дан заљубљених се обележава у бројним државама света, када се размени на хиљаде ружа и чоколадних бомбона а овај дан има прилично богату историју, која датира још из Рима.
r
Фото: pixabay.com

Историчари верују да су корени Дана заљубљених у паганском фестивалу који се одржавао у Старом Риму под именом Лумпекарија, преносе РТС и goodhousekeeping.com.  

Фестивал је славио плодност и укључивао је жртвовање животиња. У 14. веку за време папе Геласија Првог, престаје се са жртвовањем животиња, 14. фебруар је проглашен Даном Светог Валентина, а повезује се са романтиком и љубављу јер многи верују да тог дана почиње сезона парења птица.

Постоји неколико Валентина који се повезују са празником заљубљених. Најчешће се спомиње Валентин који је тајно венчавао парове за време владавине Клаудија Другог, који је бранио женидбу током ратова јер је сматрао да су неожењени мушкарци бољи војници. Валентин је бачен у тамницу а онда и погубљен. Осим њега, познати су још и бискуп Валентин и папа Валентин.

За дан заљубљених, људи су почели да шаљу ручно писана писма и љубавне поруке у 17. веку. Међутим, тек педесетих година 19. века, У САД почиње масовна производња наменских честитки. Данас око 55 одсто Американаца обележава овај дан и потоши око 19,6 милијарди долара за поклоне.

Прва кутија у облику срца са чоколадним бомбонама представљена је 1861. године, наравно, 14. фебруара. Дизајнирао ју је Ричард Кадбери како би повећао продају чоколадних бомбона.

У новије време, процењује се да се годишње прода око 36 милиона кутија у облику срца са чоколадним бомбонама. Скоро шест милиона парова се вери на Дан заљубљених. Према једној анкети, тај дан је изабран за најбољи када трееба пооставити пуитање: "Да ли желиш да се удаш за мене"?

У Латинској Америци Дан заљубњених зову Даном љубавника или Даном љубави и пријатељства.

У Јапану је обичај да само жене дарују мушкарце 14. фебруара. Они им поклоне враћају месец дана касније, 14. марта, обележавајући тако све популарнији „Бели дан“.

У Кини, Дан заљубљених се преплиће са Фестивалом фењера, а широм Малезије и Сингапура, на овај дан жене исписују свој број телефона на поморанџе, бацају их у поток и чекају да мушкарци пронађу воће и позову их.

У Француској постоји село које се зове Свети Валентин. Током Дана заљубљених, место оживи због бројних посетилаца који обнављају своје брачне завете.

 

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести