Тоалет у новом свемирском оделу НАСЕ

ЛОНДОН:  Астронаути који ће летети свемирском летелицом следеће генерације Орион моћи ће да избегну одласке у тоалет у најнезгодније време током мисија, захваљујући новом свемирском оделу.
nasa
Фото: pixabay.com

НАСА производи нова свемирска одела, која између осталог укључују и дугорочни систем решавања отпада, пише Мирор.Орион је пројектован да преноси људе далеко изван Земљине ниже орбите, до Месца и назад.

Због тога је НАСА узела дизајне одела из мисија Аполо као узор за нова. Одела ће бити дизајнирана како би одржала посаду у животу у случају изненадног губитка притиска у кабини и снабдеваће посаду виталним стварима, попут кисеоника и воде.Астронаути ће моћи да преживе у новом оделу до шест дана, моћи у њему да дишу, једу, обављају нужду без да излазе из одела.

Наса још није решила проблем вршења нужде жена у оделу, али одговор може бити опрема за камповање, као што су портабл уређаји које можете носити са собом да не морате чучати усред шуме, рекла је инжењерка НАСА Кристин Џонсон.

И мушка и женска одела долазе опремљена с одећом за максималну апсорбцију, као што су пелене за одрасле.НАСА је најавила летелицу Орион 2014. са четверочланом посадом изван ниже земљине орбите.

 

Тренутно пролази кроз тестове.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести