СпејсЕкс припрема лансирање ракете с људском посадом

ХОТОРН: Компанија СпејсЕкс, коју је основао амерички предузетник Илон Маск, припрема се за своје прво велико лансирање ракете у орбиту с људском посадом, заказано за следећу недељу.
svemirska stanica pixabay
Фото: pixabay.com

Мисија названа Демо-2 коју финансира америчка свемирска организација НАСА превозиће два путника, астронауте Боа Бенкена и Дага Харлија, преноси Бизнис Инсајдер (БИ).

Уколико се све буде одвијало према плану, овај тим астронаута ће полетети у орбиту у новој капули СпејсИкса названој Кру Драгон следеће среде у 16:33 сати према локалном времену. Уколико временски услови не буду погодни, СпејсЕкс ће имати нову шансу за мисију Демо-2 у суботу, 30. маја, отприлике у исто време.

Кру Драгон ће полетети из Свемирског центра Џон Ф. Кенеди на Флориди, и то са истог места с којег је Аполло 11 с трочланом посадом полетео према Месецу 1969. године. Капсулу ће превозити ракета Фалкон 9.

Астронаути Бенкен и Харли ће летелицом СпејсИкса бити превезени до Међународне свемирске станице (ISS) где ће провести наредних 110 дана са још три астронаута која већ бораве на ISS.

"Мислим да смо стварно опуштени поводом тога", рекао је Бенкен за БИ непосредно након оцене лета која је завршена јуче. Додао је да, радећи са СпејсИксом на Кру Драгону отприлике пет година, он и Харли имају више увида у начине на које би мисија могла да пропадне "него било која посада у новијој историји, само у смислу разумевања различитих могућих сценарија."

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести