Роботи прво мењају људе  у кол центрима, на касама и у таксијима

Експерти су проучавањем вештачке интелигенције и тржишта рада дошли до закључка да ће за десет година роботи заменити касире, оператере у кол центрима и таксисте. Где онда пронаћи додатне приходе у случају губитка посла или мале пензије?
r
Фото: pixabay.com

У неким пословима је већ вештачка интелигенција заменила људе. На пример, програми за обраду гласа су усавршени и одлично испуњавају улогу оператера кол центра.

Претпоставља се да ће до 2030. године 80 процената радних места у кол центрима обављати роботи, преноси Спутњик.

Слична судбина ће задесити и касире. Већ сада многе продавнице имају касе за самопослуживање. Роботизовани продавци полако заузимају места људима. У блиској будућности ће и таксисти остати без посла, као и радници у обезбеђењу и туристички радници.

Доста послова је на списку за аутоматизацију. Многе компаније имају и програме који раде финансијске обрачуне, наравно људи их проверавају, али је број запослених смањен, наводи руководилац одсека за истраживања у компанији „Хедхантер“ Марија Игнатова.

„Поште и библиотеке су одавно на списку за аутоматизацију, али када дођете у пошту видећете много људи који раде. Преводиоци су исто ризична група, јер постоји велики број преводилачких програма. На списку су и продавци, као и радници у банкама. Неки су чак и професију учитеља ставили на овај списак, али ја сматрам да је људски контакт овде потребно сачувати“, рекла је Игнатова.

Неки експерти сматрају да је могуће и уметнике заменити роботима. На пример, уместо дизајнера ентеријера, може бити програм. Али да ли је могуће да робот компонује музику, пише књиге или уместо глумца игра у представи?

Јасно је да роботи неће заменити све људе, али какве ћемо послове у будућности проналазити ако се круг сужава?

Марија Игнатова сматра да ће најраспрострањенији сценарио послова бити одржавање робота.

„Они су се појавили, али ако се покваре, њих неко мора да поправи. Што је више технике, биће потребно и више људи који ће их пројектовати, производити и одржавати“, појаснио је експерт.

У свету је већ одавно познато да концепт „једна професија за цео живот“ није актуелан. Људи све чешће мењају не само компаније, већ и струку.

 

У неким професијама није потребно да се заврши факултет, како би се научило нешто ново и добро зарађивало. Раније су људе, који су често мењали послове, називали неодговорним, а сада им се диве. Ако се овакав флексибилан приступ настави, биће послова чак и у ери робота.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести