После хакерског напада, Фејсбук појачава безбедност

ЊУЈОРК: Фејсбук је саопштио да је хаковање налога 50 милиона корисника велики корак уназад за ту компанију у периоду када ради на томе да поврати поверење корисника у вези са тим како третира њихове податке.
fejsbuk
Фото: Tanjug (AP Photo/Richard Drew, File)

Саопштено је да су хаковани “лог-ин” подаци за скоро 50 милиона корисника, а Фејсбук је из предострожности од додатних 40 милиона тражио да се поново улогују. 

Фејсбук је ове упаде пријавио надлежним органима.

Ипак, није речено да ли су украдене неке од информација корисника.

Савет корисницима који је објавио један од шефова компаније за безбедност на интернету “McAfee” Гери Дејвис је да се промене подаци за логовање у налог.

Такође је саветовао да се Фејсбук апликације што пре ажурирају јер је Фејсбук већ нашао начин како да исправи овај пропуст.

Из Фејсбука је саопштено да је напад био веома широког домета и да није циљана ниједна земља посебно.

Напад се догодио неколико недеља пред заказане конгресне изборе у Америци, на шта је Фејсбук додатно фокусиран.

Више од 300 запослених је у потрази за лажним налозима који шире дезинформације, а којима је управљано из страних држава са циљем да се утиче на америчке бираче, наводи Глас Америке.

Подсећа се да је скоро две милијарде корисника погођено када је њихове податке, неовлашћено, у сврху политичке кампање прикупљала “Кембриџ Аналитика”. Фејсбук је тада обавестио кориснике за које је утврђено да је “Кембриџ Аналитика” узела њихове податке у јеку кампање за председничке изборе у САД.

Наша одговорност је да заштитимо ваше податке, и ако то не можемо - не заслужујемо вас, рекао је тада оснивач Фејсбука Марк Закерберг.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести