Нове технологије утичу на свет криминала

Појава такозваних технологија за ометање, оних које фундаментално мењају начин на који живимо, радимо и међусобно се повезујемо, пружа криминалцима нове начине да остваре своје илегалне циљеве, али и снабдевају полицију снажним средствима у борби против криминала, наведено је у саопштењу Европола.
t
Фото: pixabay.com

Да би остали релевантни и ефикасни, неопходно је да органи задужени за спровођење закона улажу у разумевање и активно траже нова, иновативна решења, порука је међународне организације, преноси Радио телевизија Србије. 

Неке од нових технологија укључују вештачку интелигенцију, квантно рачунање, 5Г, алтернативне децентрализоване мреже и крипто валуте, три-де штампање и биотехнологију.

Нове технологије, имаће дубок утицај на криминални пејсаж и способност органа за спровођење закона да одговоре на нове претње.

Поремећај потиче од узајамног приближавања између нових технологија, досад невиђених случајева употребе и апликација, као и изазова које намећу постојећи правни и регулаторни оквири.

Извештај који је објавио Европол има за циљ да идентификује безбедносне претње повезане са овим и указује на начине на које полиција може да искористи могућности које те технологије доносе у борби против криминала и тероризма.

 

 

 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести