Нова деценија доноси живот на дугме

Прелазак у нову деценију 21. века донеће нам бројне технолошке иновације, које су годинама најављиване, али до сада нису коришћене у толикој мери.
r
Фото: pixabay.com

Брза и контроверзна 5Г мрежа, напредак „Интернета ствари“ — повезивање апарата са телефонима и компјутерима, измењене стварности, аутономна возила без возача, све су то новитети који ће бити све присутнији у приватном и пословном животу.

Једна од технологија која је подигла велику „прашину“ у претходном периоду је 5Г мрежа. Само њено најављивање отворило је велики број дебата, преноси РТС.

Сматра се да ће ова мрежа у наредним годинама, а можда већ у 2020. постати неопходна поготово за пословање компанија. О њеној предности говори поређење са 3Г мрежом — оно што 3Г може за 24 сата, 5Г то чини за 3,6 секунди.

Нова 5Г мрежа је, на пример, важна и за аутономна возила без возача, јер морају да користе сигнал са ње, а њена брзина омогућава да се реагује у делићу секунде, прецизира Петар Кочовић са Рачунарског факултета.

Компаније „Тесла“ и „Вејмок“ теже да направе овакве потпуно функционалне аутомобиле, који би се сами возили.

Многи аутомобили већ имају могућност да самостално коче, држе одстојање, паркирају, пале светла, брисаче или имају сензоре који вас држе унутар траке.

Предност 5Г мреже им другу страну, која је тема многих дискусија. Поставља се питање како ће људски организам реаговати када у свакој секунди 90 милијарди електромагнетних таласа удара у тело, каже Кочовић.

Виртуелна стварност и проширена реалност постају све присутније у свакодневном животу. ВР је технологија која креира виртуелни свет у коме ступате у интеракцију, док технологија проширене реалности меша виртуелну стварност и реалан живот. Обе технологије имају велики потенцијал у индустрији забава и игрица, али и у сфери едукације и учења.

Оне могу да буду значајне за обучавање младих хирурга и сличних послова, али и за маркетинг, пре свега кроз промоције компанија.

Људи ће помоћу виртуелне и проширене стварности пробати одећу и обућу пре куповине, тестирати аутомобиле или дестинације које желе да посете, а одлазак на утакмицу, у биоскоп или на концерт добиће нову димензију.

Технологије умрежавања уређаја ће бити све више усавршаване, али и доступније у економском смислу.

Интернет ствари“ представља могућност међусобног повезивања различитих уређаја. Последњих година могућност повезивања је све већа. Већ можете да повежете ваш паметни телефон са телевизором, аутомобилом, али и хранилицом за псе, па чак и фрижидером.

Просечно домаћинство имаће у скоријој будућности десетине мрежно повезаних уређаја, али већина корисника није свесна ризика које све ти уређају доносе по приватност. На тај начин, наши животи се свакодневно излажу праћењу и бележењу од уређаја који су повезани кроз Интернет ствари.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести