Научници од скелета великог праисторијског гуштера направили ходајућег робота

Европски научници су "оживели" преисторијско четвероножно биће, које је живело пре диносауруса, проучавајући његов ход те креирајући роботски модел који може ходати баш као и права животиња прије 280 милиона година, пише Кликс.
е
Фото: Youtube Printscreen

Модел је резултат детаљног истраживања које је провео мултидисциплинарни тим који је предводио Џон Никатура с Универзитета у Берлину у Њемачкој.

Задатак је било могуће обавити јер је скелет изумрле врсте у потпуности сачуван, као и његови фосилни трагови. Научници су скенирали скелет и креирали 3Д дигитални модел који се може кретати.

Међутим, то није било довољно да се установи како се биће кретало, јер то зависи од низа различитих фактора као што је количина хрскавице, угао под којим се може савити кичма и слично. Научници су покушали да одреде распон покрета за сваки зглоб те су "присилили" дигитални модел да хода по траговима корака. Како би били прецизнији у својој симулацији, научници су снимили ход модерних врста као што су игуана и кајман те су установили четири кључна параметра, снагу, равнотежу, прецизност и друго. Ове методе су знатно сузиле листу начина могућег хода, али компјутер није узео у обзир гравитацију и друге физичке факторе.

Стога су научници отишли корак напред и направили покретни симулацијски модел назван ОроБот, који им је омогућио да провере своје тезе. Они сада верују да би преисторијски гуштери могли отићи даље од воде него што се раније веровало.

Модел је прилично прецизан с обзиром на ограничену количину података, али су неке ствари и даље непознаница. Палеонтолози су креирали интернет-страницу где се свако може поиграти с параметрима и мјењати начин хода гуштера.

Истраживање може научницима дати увид у то колико су се брзо врсте које су ходале копном прилагођавале околини те им омогућити слична "оживљавања" давно изумрлих животиња.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести