Како повратити изгубљене фотографије на компјутеру?

Кад бекап закаже, а битне фотографије нестану, софтвер за опоравак је нешто што може да помогне, пише Бенчмарк.
r
Фото: pixabay.com

На овом сајту ретко представљају софтвер, ако се изузму апликације које су везане за неки хардвер, најчешће у виду контролисања његових напредних функција. Ипак, постоје апликације које уз мало среће никада не затребају, али када затребају, добро је да постоје компаније попут WonderShare-а који се баве развојем таквог софтвера.

WonderShare је компанија основана 2003. године у кинеском Шенжену, ширивши постепено свој бизнис и на глобално тржиште. У свом портфолију компанија поседује решења намењена видео монтажи и конверзији видеа, обради докумената и фотографија, одржавању телефона, родитељској контроли и опоравку података.

WonderSharе поседује апликацију за Виндоуз и МакОС оперативне системе која је специфично намењена опоравку фотографија и видео фајлова. Када се деси, а пре или касније у ери дигиталног складиштења подака сви доживимо да нам откаже неки хард диск, флеш, меморијска картица, телефон или таблет, углавном се хватамо за главу и питамо зашто нисмо чували бекап. Онда почнете да премотавате филм шта је све отишло од података и схватите да од свега некако и можете да се опростите или пронађете поново на нету, осим личних успомена у виду фотографија или видео снимака.

Фото: pixabay.com

Управо ту наступа апликација под именом Recoverit Photo Recovery, која функционише попут сличних решења намењених опоравку фајлова, али са специфичним оптимизацијама намењеним мултимедијалним форматима, попут слика, видео и аудио фајлова. Предност оваквог решења је што опоравак можете обавити у својој кући, а у већини случајева, природа квара и не захтева ношење у специјализоване сервисе овог типа чије услуге могу бити и прилично скупе.

Најпре, сам софтвер можете пронаћи на WonderShare сајту. Сам даунлоуд је бесплатан, па софтвер можете пробати без било каквог утрошка новца и проверити да ли су фајлови које желите да опоравите ту и да ли је опоравак могућ. Ово је свакако фер, јер би било заиста бесмислено платити софтвер, само да установите да не можете добити оно због чега сте дали новац.

Почетни екран апликације вам нуди избор уређаја, диска или партиције са које желите да опоравите податке. Уколико сте фајл случајно обрисали, биће довољно да изаберете одговарајућу партицију на којој се он налазио, док у случају форматирања партиције или њеног непланираног губитка, можете изабрати цео диск (у секцији “I can’t find my partition”), који ће у том случају бити претражен сектор по сектор. Опоравак је могућ практично са свих врста интерних и екстерних дискова и меморијских картица, као и с Андроид телефона, дигиталних и акционих камера и дронова различитих произвођача међу којима су Canon, Nikon, Fuji, Sony, Panasonic, PentaX, GoPro, DJI, Polaroid и други.

Кликом на Старт креће претрага медија и алгоритам претражује изабрани медиј, с индикацијом завршеног процента и преосталог времена, као и ажурирањем пронађених фајлова у реалном времену током процеса претраге. За формате слика је подржан и приказ preview сличице како бисте, уколико тражите одређене фотографије, могли брзо да установите који од пронађених фајлова су вам потребни. Поред подразумеваног прегледа у виду листе, подржан је и thumbnail view, односно приказ сличица који ће вам помоћи да брзо препознате оно што тражите.

Фајлове које желите да опоравите можете изабрати и обележити индивидуално, или једноставно обележити читаву категорију или одређену екстензију. У горњем десном углу се налази и поље за претрагу, па фајлове можете филтрирати и по имену.

Кликом на recover, апликација ће вам понудити да у бесплатној верзији повратите до 10 фајлова, конкретно слика, видеа или аудио садржаја. Неким од корисника ће и ово бити довољно, нарочито ако сте у потрази за одређеним обрисаним фајлом. Након тога, потребно је изабрати локацију на коју ће опорављени фајлови бити снимљени и то је све.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести