Научници траже забрану коришћења робота убица у ратовима

Група научника је затражила забрану развоја и кориштења оружја у ратовима које контролише вештачка интелигенција, преноси Кликс.
e
Фото: pixabay.com

Научници тврде да аутономна оружја могу имати непредвиђене кварове и убити невине људе. Експерти за етику такођер наводе да је превелик морални корак допустити ВИ системима да убијају без икакве људске интервенције. Коментари су изнети на састанку Америчке асоцијације за напредак науке одржаном у Вашингтону.

Невладина организација за заштиту људских права HRW је једна од 89 невладиних организација из 50 земаља које су формирале Кампању за заустављање робота убица, чији је циљ постизање међународног споразума. Међу онима који улажу напоре за забрану употребе поменутог оружја је Мери Верхам из HRW-а.

"Не говоримо о ходајућим терминаторима који говоре и који ће преузети свет, ми смо забринути због конвенционалних система наоружања с аутономијом. Постају језиви, дронови су очигледан пример, али постоје и војни авиони који полећу, лете и слећу потпуно самостално, а могу и детектовати покрет. То су аутономна оружја", изјавила је Верхем.

Један од шефова компаније Клирпет Роботик, Рајан Гариепи, подржава ову идеју. Његова компанија има уговоре с војском, али се одрекла ВИ система за ратовање те је поручила да их неће развијати.

"Када закажу, то чине на непредвидиве начине. ВИ је ограничен препознавањем слике. Добар је, али нема детаља или контекста да пресуди, пороте или извршиоца на бојном пољу. Аутономни систем не може донети одлуку да убија или не. Одлуку доносе девелопери удаљени хиљадама километара, програмери и научници који немају увид у ситуацију у којој се оружје налази", казао је Гариепи.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести