Страни лидери обасули Трампа и породицу поклонима

ВАШИНГТОН: Страни лидери обасули су америчког председника Доналда Трампа и његову породицу са више од 140.000 долара у поклонима током прве године проведене у Белој кући, а међу онима који су му уручили најскупље поклоне су Кина и Саудијска Арабија. 
tramp, tanjug ap
Фото: Tnjug (AP Photo/Evan Vucci)

Према годишњем рачуноводству Стејт департмента о поклонима, кинески председник Си Ђинпинг поклонио је Трампу и првој дами Меланији два најскупља поклона 2017. године: окићену калиграфију и кутију вредне 14.400 долара и сет посуда од порцулана који са отиснутом ружичастом кућом у Трумповом одмаралишту Мар-а-Лаго вредне 16.250 долара.

Саудијске и заливске арапске државе дале су барем 24.120 долара у поклонима. 

Међу њима је била и огрлица вредна 6.400 долара са рубином и смарагдом од краља Салмана из Саудијске Арабије, позлаћени модел борбеног авиона вредан 4.850 долара од престолонследника Бахреина, бронзане статуе три антилопе од престолонаследника Абу Дабија вредне 3.700 долара, кувајтски ковани новац вредан 1.610 долара кувајтског емира и краљевски парфем у торбици од коже гмизаваца вредан 1.260 долара од заменика премијера Омана.

Други на Блиском истоку нису штедели када се ради о поклонима за породицу Трамп, показала је листа од 64 странице коју је саставила Канцеларија Протокола Стејт департмента, која ће бити објављена сутра у Федералном регистру.

Трампови су добили персонализовану књигу псалма вредну 4.500 долара од рабина задуженог за зид у Јерусалиму, златну и дијамантску огрлицу и сличан привезак из цркве Светог гроба у вредности од 5.800 долара и бисерну сцену јаслица вредну 4.200 долара од грчког православног патријарха Јерусалима. 

Чак је и палестински лидер Махмуд Абас, пре него што је Трампова администрација покренула серију потеза којим су охладили односи САД са Палестинцима, био великодушан.

Он је Трампу и првој дами дао копију сцене неовизантијских јаслица, портрет Меланије Трамп и фотографију укупне вредности од 6.770 долара.

Међу лидерима који су уручили Трампу вредне поклоне су и немачка канцеларка Ангела Меркел која му је поклонила оловке и папир вредне 5.264 долара, председник Француске Емануел Макрон који му је поклонио мапу САД из 1783. године вредну 1.100 долара и премијер Канаде Џастин Трудо статуу лава са круном вредну 450 долара. 

Поједини поклони бирани су да би привукли пажњу председниковог ега. 

Међу њима је портрет Трампа испред америчке заставе од премијера Вијетнама вредан 1.380 долара и фото албум под називом "Председник Доналд Ј. Трамп у Њујорку" од пољског председника који садржи црно-беле фотографије председника и вишебојне фотографије Трампове куле вредан 850 долара.

Страни лидери поклањали су првој дами САД Меланији одећу, уметничке предмете, накит и модне додатке.

Супруга јапанског премијера поклонила јој је пар минђуша са Микимото дијамантима и бисерима од 2.200 долара и златну и акрилну слику од 3.000 долара, док јој је италијански премијер дао торбу Ферагамо вредну 3.400 долара.

Белгијски премијер и његов партнер поклонили су Меланији Трамп две торбе дизајнера Делвоа вредне 1.020 долара и 2.273 долара, а Иванка Трамп је, такође, добила Делво торбу од белгијског лидера вредну 1.023 долара.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести