Монсињор: Крхка катедрала Нотр Дам можда не буде очувана

ПАРИЗ: Монсињор Патрик Шове, парох катедрале Нотр Дам у Паризу, рекао је да је ово средњевековно здање, оштећено у априлском пожару, још толико крхко да постоји 50 одсто шанси да се можда не очува у целости, јер скеле постављене пре пожара угрожавају сводове готског споменика.
 Katedrala Notr Dam posle požara  Foto: AP Photo/Christophe Enaa
Фото: AP Photo/Christophe Enaa

Он каже да радови на обнови вероватно неће почети пре 2021. године, истовремено жалећи што верници нису ове године могли да присуствују божићној миси у Нотр Даму, први пут од Француске револуције.

Још није безбедно. Биће кад уклонимо преостале скеле, рекао је мосињор за АП.

Данас можемо рећи да је можда 50 одсто шанса да црква буде сачувана, али и 50 одсто да скеле падну на три свода, грађевина је веома крхка, рекао је он.

У катедрали из 12. века, у тренутку избијања пожара у априлу, изводили су се радови на реконструкцији. Ватрена стихија уништила је њен кров и звоник, а један од најтежих сегмената рашчишћавања било је уклањање 50.000 цеви скела.

Монсињор Шове објашњава да скеле морају потпуно да се уклоне како би се обезбедила зграда, да би 2021. могла да почне обнова катедрале.

Процењује се да ће проћи још три године од тада да би црква била довољно безбедна да људи могу поново да уђу у њу, али да ће потпуна рестаурација трајати знатно дуже.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести