ЛУТРА АЈА ПАРАСКЕВИ И бања и море за царско уживање

Смештено на западној страни острва Халкидики, сеоце Лутра Аја Параскеви или само Лутра, како га углавном зову, одскора је привукло пажњу наших туриста, увек у потрази за нечим новим и занимљивим, уморних од гирос-вашар гужве које карактеришу позната нискобуџетна летовалишта у Грчкој.
Gradska plaža svake godine dobija Plavu zastavu EU za čistoću Foto: Dnevnik.rs
Фото: Градска плажа сваке године добија Плаву заставу ЕУ за чистоћу Фото: Дневник.рс

Па шта то нуди место које је уствари бања, што јој и име каже? Мир, приватност, одсуство гужве, вашарских мириса и вечних продаваца на плажи. Јер, у бањи која припада селу Аја Параскеви (Света Петка) нема ни поште ни школе нити банке, а стално затворена врата полицијске постаје говоре о томе да се овде изнад свега цени приватност и мир.

Ипак, у месташцету начичканом ексклузивним вилама чији власници сваког викенда потегну из Солуна, има и доста апартмана и вила за издавање, као и пар хотела. У понуди новосадске агенције „Компас” за ову сезону, високо се котирају две лепе виле у Лутри – „Калуда” и „Алексиадис”. Промовишући ову нову дестинацију за наше туристе „Компас” је акценат ставио на податак да осим чистог мора гости имају на дохват руке и бању.

Бисер Лутре је Спа центар са базенима, саунама, хамамом, хидромасажом, и другим бањским услугама. Термална вода је погодна за лечење обољења костију и зглобова, мишића, реуматоидног артритиса, спондилитиса, мијалгије, старих прелома костију, као и за проблеме са кожом, као што су себореични дерматитис, псоријаза, акне и екцеми, и најзад, за гинеколошка и уринарна обољења.

Фото: Лутра Аја Параскеви: Мир, приватност, одсуство гужве Фото: Дневник.рс

Како се термална вода из бање, смештене на врху клисуре, обрушава у море, могуће је у њој уживати и ако се спустите на дивљу плажу и попнете уз кречњачке стене до природних увала у којима се меша морска и термална вода. Температура воде која долази из бушотине у дубини земље је између 38°Ц и 39°Ц, а осећа се јак мирис сумпора.

Место је савршено за туристе који воле приватност, спокојство и мир. Недуга градска плажа сваке године добија Плаву заставу за чистоћу Европске уније, а да је вода заиста чиста сведоче и шкољке и јежеви на делу плаже који се намерно не чисти. Уз градску плажу смештени су ресторани и таверне где се посетиоци могу освежити или пробати свеже морске плодове, а музика се разликује од оне коју пуштају у остатку Грчке: преко дана хаус, увече фадо или џез, по жељи. Власници таверни такође чисте и уређују плажу, па нећете затећи јежеве, морску траву или отпатке, а ако желите да дан проведете на лежаљци под сунцобраном, довољно је само да наручите неко пиће. Уз то, иначе, увек добијате још нешто: воду, чипс или кикирики, у зависности од тога шта сте поручили.

Ако посетиоцима досади градска плажа с природним хладом од борова и маслина, могу да прошетају до неке од оближњих увала са дивљим плажама, окруженим стенама. Њих посебно воле рониоци, па не треба да чуди ако у води затекнете ознаке да је у току скуба роњење и подводни риболов.

Раскошне виле окружене су гајеним растињем, олеандрима, бугенвилијама, поморанyама, лимунима, мандаринама, кактусима, палмама. Мириси егзотичног биља мешају се с мирисом мора и борова који расту изнад места, а становници су, макар они који су одлучили да овде проводе летње месеце, углавном се баве туризмом, рибарењем и пчеларством. Због пчела и сјајног меда овде је забрањено прскање комараца, па су туристи упућени на једину продавницу у месту, где могу да потраже неки од препарата против комараца. Но, треба знати и да ти нетретирани комарци нису нимало опасни. Њихов убод сем благог свраба не изазива алергијске реакције, па је можда боље истрпети зујање, него се купати у хемикалијама. А можда помаже и сумпоровита вода, ко зна.

Поред села Агиа Параскеви, посетиоци овог места могу уживати у живописним шетњама кроз шуме ове регије, односно отићи и до оближњих насеља на источној обали Касандре, а како у месту постоји и рент-а-кар служба, обилазак оближњег Неа Скионија или Пефкохорија који је удаљен осам километара преко брда, не би требало да буде проблем.

Ивана Вујанов

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести