Летовање у Ставросу: Ваздушна бања има за свакога по нешто

НОВИ САД: Када сам се упутила у Ставрос, ушушкан под планином Холомонтас тик поред трећег прста полуострва Халкидики – Атоса, а на путу ка Кавали и острву Тасос, имала сам опречне информације.
stavros
Фото: Dnevnik.rs

За неке је ово месташце одлично за одмор, а неки и нису баш били одушевљени. Једно је сигурно: Ставрос вас неће оставити равнодушним. Центар је општине Волви, а истоимено језеро, друго по величини у Грчкој, дочекаће вас када долазите аутопутем од Солуна, нешто пре Ставроса. Има око 4.000 становника, а број се драстично увећа током лета.

Ставрос је од Солуна удаљен 70 километара, место је мирно, са лепим пешшаним плажама, плићаком, добром климом и приступачним ценама. Кажу да је Ставрос ваздушна бања, да је над њим “ружа ветрова”; планина Холомонтас је врло важан природни резерват за многе животињске и биљне врсте, а њен највиши врх се налази на висини од 1. 165 метара изнад нивоа мора. Управо овој планини Ставрос може да захвали за невероватну микроклиму. И да, регија у којој се у низу налазе Ставрос, Врасна, Неа Врасна и Аспровалта најјефтинија је у којој сам до сада летовала у Грчкој!

Ставрос, за разлику од Аспровалте и Неа Врасне, нема шеталиште уз море, већ се оно налази у центру, као и неизбежни садржаји за најмлађе, тако да они који воле шетње уз море са шумом таласа у позадини могу остати разочарани. Ресторани, кафићи, посластичарнице, продавнице, оне са кавлитетнијом, као и оне са кинеском робом, сувенирнице, те супермаркети налазе се у центру или у главној улици, коју ћете препознати по томе што једина има дуплу белу линију. На улазу у место је и већи Дискаунт маркет, који је лепо снабдевен, а у близини су и Лидл у Врасна плаји, Масутис и још један Дискаунт маркет у Неа Врасни, те Фемили у Аспровалти за оне жељне обиласка већих супермаркета. У самом центру уз шеталиште налази се и парк са прелепом фонтаном и ограђеним игралиштем за децу.


Шта јести и колико кошта

У Ставросу је гирос пита  од 2,30 до 2,70, а порција  6,7 евра. Пасте, рижота, салате, грчки специјалитети, риба и морски плодови се крећу од 6,7 евра па навише. Пице су такође, од 6,7 евра па навише, зависно од тога да ли наручујете малу, средњу или велику. Пића се крећу од два евра, па навише.


Фото: Dnevnik.rs

Е, а сада слаткиши, ко им може одолети… Поред већ познатог сладоледа који имате на сваком ћошку, ту су и разни колачи, а времена је мало да се сви испробају. За разлику од Аспровалте која има одличну чоколадну питу, у Ставросу смо је пронашли само у једној посластичарници у главној улици. Власник је веома љубазан, а и остали колачи му нису лоши. На почетку шеталишта има још једна лепа посласти?арница са добром понудом, али за мене су откровење постали колачићи умотани у станиол, има их разних, продају се на комад или килограм и који год да пробате нећете погрешити. Моји фаворите су фереро роше и киндер буено – на ове посластице подсећају и тако су их назвали.

Пијацу никако немојте да прескочите. Сваког четвртка у улици најближој малој луци “локалци” на тезге изнесу своје производе, а на њима, како би ми рекли “од игле до локомотиве”. Воће, поврће, маслине, зачини, маслиново уље, млечни производи од краве, овце, козе (пробајте што више), месо, риба, али и цвеће, потрепштине за кућу, одећа и обућа, уз неизбежно надвикивање продаваца, неће вас оставити равнодушним.

Много ми се више допадају Аспровалта и Неа Врасна, јер је нови део Ставроса, где је већина смештајних капацитета, мало хаотичан. Додуше, томе доприноси и део у ком је некада била војна база ка Врасни, која је сада напуштена, али када и тај део буде изграђен можда ће слика бити потпуно другачија. На мене је много лепши утисак оставио стари Ставрос (Ано Ставрос)...

Фото: Dnevnik.rs

Рај за децу и пензионере

Море је одлично, чисто, а боја варира од тиркизне до тамно зелене. Ставрос има две плаже и обе су пешчане. Велика је дуга око 8 километара и почиње од мола, а повезује Врасну, Неа Врасну и Аспровалту. За разлику од осталих поменутих места у Ставросу нема таласа, због плићака, што је рај за децу и пензионере, али и нека врста море за нас који волимо да пливамо, јер се напешачимо до озбиљније дубине. С друге стране мола ка Олимпијади је чувена плажа названа Платани, јер се налази у сенци шуме овог дрвета, а у њеном наставку је и Милиес плажа, која се налази већ ван Ставроса.

Наравно, ту су и многобројне плаже у околини, али до њих не можете пешке.


Почиње од кружног тока и креће се у брдо. Тек ту се види прави дух места. Куће су сређеније, а тек баште, становници као да се утркују чија ће бити лепша. За све оне који су љубитељи шетње важно је напоменути да поподневне и вечерње сате могу искористити за обилазак његовог старог дела и видиковца одакле се пружа прелеп поглед на читав град и залив Стримоникос. За успон до видиковца вам је потребно око пола сата, али вреди за све паре. На крају пута који пролази и поред две лепе цркве, те прелепих дворишта, налази се ресторан у којем можете да се окрепите. Изнад ресторана, неких 100, 200 метара налази се капела посвећена Светом Илији и велики бели крст, које такође треба видети, а поглед одатле и са терасе ресторана на цео залив оставља без даха. Ноћу је велики крст осветљен, па се види у свој својој лепоти из подножја.

Фото: Dnevnik.rs

У Ставросу се налази и неколико лекарских ординација (лекари опште праксе, педијатри, стоматолози). Њихове услуге покрива полиса међународног здравственог осигурања, без које не крећите на пут. Хитна помоћ се налази на 20 километара од Ставроса, а прва болница у Солуну.

Текст и фото: Гордана Маленовић

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести