Јахорина обезбедила 130 дана снега, очекује рекордну посету

ЈАХОРИНА: Захваљујући улагањима већим од 30 милиона марака у инфраструктуру Јахорина ће ове сезоне скијашима гарантовати најмање 130 дана снежних стаза, а очекује се и да укњижи рекордних два милиона улазака на стазе, саопштено је данас у новом скибару на врху стазе Пољице.
Jahorina
Фото: Dnevnik (M. Miljenović)

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнајић изјавио је да је кључно улагање била изградња гондола назване по Емиру Кустурици испод које су три нове стазе, једна са оснежавањем, које склоњене су од ветра па Јахорина неће имати проблем да ради када су јаки ветрови.

Урађено је и пет километара расвете на стази Пољице што ће омогућити и атрактивно ноћно скијање.

Као важна улагања он је издвојио и ново сидро на стази Пољице, која је добила и оснежавање, а на врху је поред језера изградње и ски бар на једној од највиших тачака Јахорине па ће бити атракција целе године.

Љевнајић је као новину навео и аутобуске линије из Београда и Новог Сада за скијаше, као и аутобуска линија која ће повезивати читаву Јахорину

"Намеравамо да 7. децембра пустимо у рад олимпијски пламен који се неће гасити и вратиће олимпијски сјај који Јахорина има, а пламен ће бити упаљен са нашим олимпијцима и параолимпијцима", рекао је он.

Предност Јахорине у скијашком свету је добар однос цене и квалитета, рекао је он.

"Скијаши знају да цене свој новац, а овде је пуно побољшан квалитет за исти новац - и то пуно значи", рекао је он и најавио до краја године наступе Брајана Ферија, Ðорђа Давид и Аце Лукаса, а од Нове године бендови ће током дана свирати на скијалиштима Јахорине.

Љевнајић је рекао да је Јахорина увелико распродата и са преко 93 посто је попуњена до краја сезоне, и додао да су долазак најавили и гости из Кине.

"Наши планови су веома амбициозни, у сарадњи са Милорадом Додиком српским чланом Председништва БИХ, желимо да гондолама повежемо Источног Сарајева и Пале са Јахорином, као и викенд насеља на Јахорини а то су огромни пројекти у вредности од преко 100 милиона марака", открио је Љевнајић.

Директор Туристичке организацији општине Пале Драган Јакић задовољан је што је Јахорина опет прва у региону отворила сезону скијања и оценио да је на олимпијској планини све више садржаја, што је резултат улагања Владе РС, Олимпијског центра и приватног сектора.

"Очекујемо најбољу сезону, прошле године смо имали преко 1,9 милиона пролаза ове године ћемо сигурно прећи преко два милиона пролаза на ски стазама", рекао је он.

На Јахорини је традиционално највише гостију из Србије и Јакић оцењује да су то гости који се највише прижељкују.

Долази се из Хрватске, Црне Горе, и БИХ, а како је речено наставиће се са отварањем тржишта Русије и Турске, а Јахорина ће бити представљена се на тржиштима Мађарске, Пољске и Румуније

"У задњи пар година Влада Републике Српске је кроз Олимпијски центар уложила 70 милиона марака у побољшање скијалишта што је видљиво кроз нове шестоседе, гондоле, системе за оснежавање а уложио је и приватни сектор у смештајне капацитете велики новац и сада је да се не постидимо у поређењу са било којим скијашким центром у Европи", рекао је он.

Како је најавио, постоји план да се Јахорина прогласи парком природе што ће стопирати даљу градњу смештајних капацитета.

"Тако бисмо спречили нарушавање изгледа планине а то ће допринети да се смештајни капацитети помере у Пале које ће бити повезано гондолом са врхом Јахорине и биће градић као у свим скијашким центрима Европе укључујући Француску, Италију и Аустрију", каже Јакић.

По Новаку Ðоковићу од ове године носи име група новоизграђених ски стаза а општина Пале уступила му је плац како би на Јахорини и скијао.

Председник удружења хотелијера Јахорине Александар Провић, иначе сувласнк и извршни директор хотела Вучко, казао је да је последњих десетак година на Јахорини изграђено доста смештајног капацитета на врхунском нивоу и оценио да је на регионалном нивоу смештај на Јахорини бољи од конкуренције.

"Трудимо се да пратимо инвестиције на Јахорини у жичаре, гондоле и све остало односно да наш садржај буде у складу са улагањем у развој олимпијске планине", рекао је Провић и најавио да ће недавно продати хотел Бистрица после реконструкције имати пет звездица, а има најава да ће бити још хотела.

Тренутни капацитет Јахорине, рачунајући хотели пансионе и приватне куће је око 10.000 лежајева, рекао је он.

Иако је преко 50 одсто гостију из Србије, Провић велику шансу за развој Јахорине види у међународном аеродрому Сарајево који је на само пола сата вожње зими од олимпијских скијалишта.

Уз паљење олимпијског пламена Јахорина ће ове зиме добити и своју ледену фонтану, најавила је пр Олимпијског центра Сања Цхерамиџић.

"Са постављеним системима за оснеживања сада можемо да гарантујемо сигурност у снијег 130 дана годишње", рекла је она и додала како ће од ове године гости моћи да се возе и ратраковима-табачима снега до врхова Јахорине.

Олимпијски центар Јахорина сезону је отпочео са 45 километара алпских стаза за скијање и 10 километара нордијских стаза.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести