ХР обнавља Титов брод Галеб, претвара га у музеј

РИЈЕКА: Титов брог "Галеб" је уз помоћ три тегљача одвучен из ријечке луке у бродоградилиште Далмонт у Краљевици, где ће бити обновљен и преуређен у брод-музеј, а вредност радова је 46,9 милиона куна без ПДВ-а (око 6,7 милиона евра).
brod galeb
Фото: Youtube Printscreen

Како извештава портал index.hr, "Галеб" је отегљен из Порто Бароша у ријечкој луци, где је био привезан од средине 2013. године, а рок за његову обнову је 14 месеци.

Брод се преуређује у музеј у склопу пројекта "Ријека 2020 - Европска престоница културе", и то у оквиру европског пројекта "Туристичка валоризација репрезентативних споменика ријечке индустријске баштине", који обухвата и преуређење Палате шећера у седиште Музеја града Ријеке, за шта је одобрено 68,9 милиона куна (око 9,25 милиона евра) бесповратних средстава из Европског фонда за регионални развој.

Музејска поставка ће се простирати на 4.500 квадратних метара брода. Мултимедијална и интерактивна стална поставка брода-музеја састоји се од четири целине: историје брода од 1938. до 1990., улоге Јосипа Броза Тита и његових путовања на броду у развоју Покрета несврстаних, живота на школском броду и представљања брода као технолошког достигнућа свог времена.

Предвиђено је да брод музеј буде привезан уз "Мол лонго" у ријечкој луци.

Овај брод је изграђен и поринут 1938. у Ђенови под именом Рамб III, а прва намена му је била превоз банана. Почетком Другог светског рата пренамењен је у ратни брод, а 1943. су га преузели Немци и до краја рата је служио као минополагач Кибиц.

На крају Другог светског рата је потопљен у речкој луци. Из мора је извучен тек након три године, након чега је постао школски брод "Галеб", а убрзо затим и пловећа резиденција председника тадашње Југославије Јосипа Броза Тита. На њему је обавио низ државних путовања и одржавао састанке са шефовима држава, углавном везане за Покрет несврстаних.

Након распада Југославије је отпловио у Боку Которску и продат је грчком бродовласнику који га је послао на ремонт у бродоградилиште "Виктор Ленац", у којем је и остао након банкрота власника. Брод је откупио Град Ријека.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести