Град на југу Италије завејан снегом

Кампобасо је град на југу Италије, налази се на 700 метара надморке висине у брдима Апенина, један је од најхладнијих градова Јужне Италије, па у току зиме има посебну чар када је завејан снегом, јавља сајт Б92.
к
Фото: Youtube Printscreen

Кампобасо је постало важно место још од 8. века, када је на овом месту, верује се, било утврђење Лонгобарда. Они су желели да осигурају границе Краљевства две Сицилије јер је област на месту данашњег града била угрожена. Након што су саградили бедеме, град је постао веома сигурно место које је убрзо постало центар политичких дешавања.

Кампобасо је један од градова изграђених на највишим деловима земље, а због тога што се налази на висоравни у Апенинима клима је другачија него у остатку Јужне Италије.

Због своје локације, клима је умерено континентална, што граду "обезбеђује" снег сваке зиме, што је у овом делу земље заиста ретка појава. То је оно због чега туристи највише воле да у Кампобасу дођу у току зиме и уживају у једном од најхладнијих градова Италије

 

Стари део града је изграђен у полукругу око тврђаве Лонгобарда која је обновљена у 15. веку када су дограђене и куле за осматрање, а назива се Монфорте по презимену Николе Другог. Ова грађевина је обнављана и наког тога јер ју је оштетили земљотреси у половином 15. и почетком 19. века.

Поред утврђења налази се и Црква Светог Ђорђа која је саграђена још у 10. веку на рушевинама паганског храма, а данас се у њој могу видети фреске које потичу из 14. века. У том веку одржано је и прво такмичење у мачевању, а овај догађај из давнине се од тада одржава сваке године.

Крај тврђаве се налазила и црква из 11. века посвећена Светој Марији, а и Црква Светог Тројства је била у близини, али на том месту се сада налази неокласично здање саграђено наког што је земљотрес разорио стару цркву.

 

У Кампобасу се налазе и остаци Цркве Светог Бартоломеа, а од ове романичарске цркве сачуван је само олтар и два пролаза. У романичарком стилу, са елементима готике на фасади изграђена је и Црква Светог Леонарда, али и са украшеним бочним прозорима који су оличење апулијске архитектуре.

Град краси и обновљена Вила де Капоа, знаменита башта са статуама и широким спектром биљних врста, укључујуćи секвоје, норвешке јеле, чемпресе и либанске кедре.

У Кампобасу постоје два фестивала, један је посвећен цвећу, а други мистеријама. Колико су мистерије важне за овад говори чињеница да постоји и музеј онда када нема фестивала на којем се "играју" библијске сцене и глуме анђели и ђаволи како плешу по небу.
 

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести