Амерички туристички часопис препоручује посету Београду

ЊУЈОРК: Амерички туристички магазин „Конде Наст Травелер“ препоручује туристима у најновијем издању посету Београду, за којег каже да је светионик балканске културе и један од најпопуларнијих европских градова.
б
Фото: pixabay.com

„Ово је најбоље време за планирање посете српској престоници у којој је присутно мноштво уметничког садржаја“, наводи угледни магазин, који се издаје у Њујорку.

Магазин позива туристе да Београд посете већ ове јесени и скреће пажњу на недавну београдску изложбу Марине Абрамовић, коју многи сматрају највећом перформанс-уметницом прошлог века, уз констатацију да је она „преузела“ Музеј савремене уметности у Београду.

„Изложба „Чистач“ која траје до 20. јануара је њена највећа и најзначајнија ретроспектива, која приказује њену 50-огодишњу каријеру. Такође ово је њена прва самостална изложба у земљи порекла. На изложби се може погледати више од 120 радова", преноси магазин.

„Конде Наст травелер“ поручује читаоцима да, ако никада нису били у Београду, ова величанствена изложба представља најбољи изговор за упознавање српске престонице, која је светионик балканске културе и једног од најпопуларнијих европских градова.

Магазин препоручује туристима да посете и Музеј Николе Тесле, за који каже да је једна од најважнијих туристичких атракција Београда.

„Колекција, која је под заштитом УНЕСКО, сведочи о каријери Тесле посредством његових техничких иновација и личних оставштина“, указује часопис и додаје да постоје обиласци на српском и енглеском, али да треба рано стати у ред, ако се жели добити добро место за демонстрацију његових опита.

Магазин истиче да је вредан пажње и импозантни Музеј авијације, који се налази у ретро-футуристичком здању из 1989, по нацртима босанског архитекте Ивана Штрауса.

У том музеју се налази на стотине српских авиона, међу којима и два НАТО авиона које су обориле српске снаге током НАТО бомбардовања.

Такође се туристима препоручује обилазак Храма Светог Саве, који се назива "Саграда фамилијом источне Европе".

Фото: pixabay.com

Магазин подсећа да је храм технички више од века под изградњом, јер је напредак био ограничен због бомбардовања савезника током Другог светског рата, па затим због „гушења“ у време комунизма, и у скоријој прошлости због ратова на простору бивше Југославије.

Велики напори да се заврши ентеријер предузети су у протекле две деценије, а једини део који је комплетно завршен је Крипта са лепим мозаицима.

Туристима се препоручује и обилазак Калемгдана и Београдске тврђаве са којих се пружа поглед на ушће Саве и Дунава.

Тај простор посетиоцима нуди могућност обиласка зоолошког врта, средњевековне куле, римски бунар и војни музеј са тенковима и топовима.

Не пропустите цкву Ружицу, која је била магацин за барут, а у којој су свећњаци направљени од метака.

Даље магазин читаоцима препоручује хотеле, као и ресторане, уз препоручивање српских специјалитета, а за вечерњи излазак - Бетон халу, "као место за журке".

 

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести