Примена неуро-лингвистичког програмирања у раду са трудницама

Порођај, с напретком медицине, не представља толико ризичну ситуацију као што је то био за наше баке и прабаке. Данас сви ризици углавном могу унапред да се сазнају, а то даје могућност да се правовремено и адекватно реагује.
1
Фото: др Мирјана Анђелић

Трудноћа и порођај су потпуно природне ствари и требало би да буду велика радост. С друге стране, данашње труднице су запљуснуте сценама из филмова и серија где се порођај представља као изузетно болно и трауматично искуство –породиље вриште и превијају се од бола, а будући очеви, уколико су присутни, падају у несвест. Нимало охрабрујућа слика за будуће мајке. О томе како се припремити за порођај да то буде радосно искуство, говоримо с др Мирјаном Анђелић, гинекологом из Новог Сада, која у раду с трудницама примењује НЛП метод. Упитали смо је какав је ово метод:

- НЛП је скраћеница од неуро-лингвистичко програмирање, а представља комуникациони и мотивациони модел који је развијен још седамдесетих година у Сједињеним Америчким Државама. Лингвиста Џон Гриндер и математичар Ричард Бандлер развили су овај модел анализирајући веома прецизно најуспешније психотерапеуте. Наиме, Бандлер је први приметио одређене шаблоне које користе успешни људи и који могу да се примене у свим делатностима. То је заинтересовало Гриндера који је био његов ментор на факултету. Пар година касније, заједно су објавили књигу и након тога, НЛП је постао правац у примењеној психологији. Особе које су успешне у било којој грани делатности имају нешто другачије мишљење, вредности, другачије се опходе према себи и другима. Касније су на основу овог истраживања осмишљене техике које могу да се користе у разним областима живота. НЛП се данас користи за лични просперитет.

Жене које прођу тај процес припреме, буду захвалне и себи, што су прихватиле, и мом тиму и мени, што су се одлучиле за нормалан порођај. Ми заједно пролазимо кроз процес где није само резултат беба, него и сопствена трансформација

Како сте се ви упознали с овим методом?

- Прва особа која је то донела у Србију је Славица Сквајер и она је основала институт где се људи из разних професија обучавају техникама НЛП-а да би унапредили свој пословни или приватни живот. Тако сам се и ја срела с НЛП-ом и морам признати да се и мој живот променио набоље. Другачије гледам на своју струку – медицину, другачије гледам на пацијенте, али и на други начин посматрам себе. Цео живот ми је испуњенији, бољи и лепши. Он ми је помогао да пронађем своју своју сврху и смисао да помажем људима, а пре свега женама.

На који начин је НЛП утицао да другачије гледате на своју професију и пацијенте?

- Осим коришћења најновијих сазнања из области медицине, осим стручности лекара, потребно је обострано поверење. Пацијент верује у стручност и добру намеру свог лекара. Лекар верује у истинитост информација које добија од пацијента и у његову жељу и могућност за оздрављењем. Сва медицинска достигнућа немају смисла, ако нема интеракције између пацијента и лекара. Само уколико пацијент жели да оздрави и има поверење у свог лекара, тада ће и бити резултата. Када такав однос постоји, онда особа која тражи помоћ – је заиста и добије. Није сваки лекар за све пацијенте.

Како сте дошли на идеју да НЛП користите у својој пракси?

- Испрва сам користила коучинг систем у разговору с пацијенткињама – то је техника да помогнем како да дођемо до циља (оздрављење или нешто слично). Код трудница ми се то учинило згодно, јер није у питању дуг временски период, али је и циљ јасан – јер све труднице имају за циљ да се породе без компликација са што мање бола.

Велики страх од бола је изгледа повећао притисак породиља да се породе царским резом. Како ви гледате на то?

- Породиље верују да је царски рез најбоље решење за њих и њихову бебу. Лекари их у томе понекад подржавају из честог личног комодитета. Царски рез се уради за 15-30 минута, а вагинални порођај траје неколико сати. Истина је да је вагинални порођај природни процес и да носи много мање здравствених ризика него оваква врста операције. У савременом акушерству примена аналгетика и анестетика у порођају могу знатно на ублаже болове и да допринесу да се број вагиналних порођаја повећа у односу на царски рез.

Фото: pixabay

На који начин ви радите с породиљама да превазиђу страх?

- Примењивла сам технике НЛП-а како би пацијенткиња добила или повећала сигурност у себе, како би схватила који су њени ресурси да би тај порођај имао најбољи могући исход. Прво што урадим је да опустим трудницу, јер тек у неком релаксираном стању она може да промени своје уверење да су за порођај најважнији доктор и бабица. Тада то погрешно уверење преводимо у став да су трудница и беба најважније. Поред тога тражимо и проналазимо све ресурсе које трудница има да би порођај прошао без икаквих проблема, да се трудница безбедно породи на своју срећу и на срећу своје бебе. То су технике дисања, опуштања, медитације, афирмације и на тај начин се жена уводи у благословено стање у којем она и треба да буде, а не стање страха, узмемирености, неповерења према себи и другима.

Како то ваше пацијенткиње прихватају?

- Жене које прођу тај процес припреме буду захвалне и себи што су прихватиле, и мом тиму и мени, што су се одлучиле за нормалан порођај. Истакла бих да ово не мора да буде припрема за вагинални порођај, то је припрема за порођај. Ми заједно пролазимо кроз процес где није само резултат беба, него и сопствена трансформација. На крају све оне буду и саме изненађене како је све то прошло.

Колико су школице за труднице од помоћи?

- Школице за труднице су добре, пуно се ту научи као што је техника дисања, али нису сасвим довољне јер ми пролазимо кроз процес порођаја, кроз емоције, кроз начине да се породиља избори са страхом.

Какви су резултати?

- Резултати су сјајни. И ја сам затечена! Пацијенткиње су одушевљене што су прошле кроз процес порођаја, уместо да се само препусте да их акушери оперишу и изваде бебу. Оне жене које су се суочиле с порођајем и кроз њега прошле, имају уверење да су нешто важно учиниле за своју бебу.

Да ли сте ове методе примењивали и код пацијенткиња које нису труднице?

- Радила сам и са пацијенткињама које су имале спонтане побачаје или проблем стерилитета. Прихватање губитка плода и скупљање снаге и ресурса да се крене у нову трудноћу је доста често у мојој пракси. Стерилитет је комплексно стање, где поред самих техника вештачке оплодње, многи парови имају велики страх или амбиваленцију од трудноће. То су они парови код којих се не види физички разлог стерилитета. Веровати у себе као родитеља, допустити себи да се постане родитељ, промене уверења и вредности, све се ово постиже НЛП техникама.

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести