Пандемија коронавируса и теорије завере

Током протекле недеље светске вести број један су биле појава мутираног коронавируса најпре у Великој Британији а потом и широм Европе (који се разликује од познатог облика ковида 19 пре свега по убрзаном преношењу заразе); затим почетак масовне вакцинације у Сједињеним Државама али и у другим земљама широм света; и коначно, али не и на последњем месту, вест да су велики произвођачи Фајзер&Бајонтек и Модерна целом свету представили детаљан опис састава њиховог цепива упоредо с почетком дистрибуције вакцине. 
1
Фото: pixabay.com

Тврдње да те вакцине „мењају ДНК” - док стручњаци Светске здравствене организације прате 200 произвођача - потекле су са друштвених мрежа и напросто не држе воду. То тврде листом професори угледних универзитета који су проучавали суштину ствари, а који су одговарали на питања великих медијских кућа. Укратко, вакцине које су одобрене у овом тренутку, користе делове генетског материјала вируса као информацију на коју реагује човеков организам тако што подстиче имуносистем на одбрану од заразе.

Тзв. информациони РНК који се убризгава вакцином у тело, ем не може ништа да учини ДНК-у људске ћелије, ем се ни не задржава у организму. „Информациони РНК” само наводи тело да производи протеин који се налази на површини коронавируса, а који пак подстиче имунолошки систем да препозна уљеза и произведе антитела која се боре против тог протеина.  Поред спорадичних алергијских реакција и вероватно потребе да се дејство вакцине детаљно испита у онколошким случајевима, нити током испитивања, нити за сада током вакцинације нису забележени никакви фатални исходи. Ипак, неверне Томе тврде да дугорочне последице вакцинације могу бити погибељне. Очито, рачунају са општим уверењем да у медицини ништа није баш сто посто тачно и она не доводи у свим случајевима до исцељења - што је начелно тачно. Али научници-истраживачи, лекари и особље у овој области ни нису некакви непогрешиви математичари-теоретичари. Према проценама епидемиолога, да би се сузбила садашња пошаст биће довољно да се вакцинише неких 60 до 70 одсто људи од постојећих 7,7 милијарди на планети, што даје огроман број од готово пет милијарди, али је огроман и изазов.

По анкетама у, рецимо, Белгији, где управо почиње масовна вакцинација, око 60 процената испитаника каже да ће се вакцинисати, а слични одговори су забележени ових дана и у Великој Британији и Сједињеним Државама. Око 15 процената њих неће да се „тетовира”.  Још једна теорија завере која је обишла свет тврди да је актуелна пандемија параван за план да се имплантирају микрочипови који могу да се прате и да иза свега стоји оснивач Мајкрософта Бил Гејтс. Али, не постоји тако нешто као што је „вакцина с микрочипом” и нема ниједног стварног доказа за ту тврдњу.

Поборницима овакве теорије је било довољно када је један корисник Тиктока снимио видео у коме тврди да је „чипован”, називајући вакцину „знаком звери”. Додуше, сам Гејтс у једном интервјуу изјавио да ћемо на крају „морати да имамо неку врсту дигиталних сертификата”, на основу којих ће се знати ко се опоравио, ко је тестиран и ко је примио вакцину, али он није помињао никакве микрочипове. Упркос недостатку доказа против милијардера и филантропа који према свим досадашњим проверама у реалности ипак упорно ради у корист јавног здравља широм света, по једној анкети у САД је 28 одсто Американаца поверовало да Гејтс жели да убаци микрочипове у људе - међу којима је било 44 одсто републиканаца. 

„Теорија” број три: Ватикан је ове недеље објавио да је морално примити вакцину чак и ако она садржи ткиво из абортираног фетуса. Али ни у овом случају није тачна информација да се ћелије фетуса користе у производном процесу било које вакцине. Такве тврдње су уследиле пошто се на једној од антивакцинашких страница на Фејсбуку „извор” позвао на студију по којој наводно „људски материјал” иде у вакцину Астразенеке и Оксфордског универзитета. Али његово тумачење је било погрешно - дотична студија је проучавала како вакцина реагује кад се у лабораторији убризга у људске ћелије. До забуне је вероватно дошло зато што постоји корак током израде вакцине који зарад провере користи клонове ћелија из лабораторије, а које су потомци ембрионских ћелија. И не, уопште није потребно, нити се у ту сврху користе ћелије фетуса, демантују стручњаци, пренео је Би-Би-Си. 

Теорије завере поред друштвених мрежа колају и предводником онлајн трговине Амазоном, који је у међувремену постао платформа за кампању дезинформација о ковиду 19. Упоредо с тим што му је бизнис процветао током пандемије, бележећи непојмљиве профите и чинећи сваке секунде свог власника Џефа Безоса богатијим од било ког појединца на планети у историји, Амазон се ставио у функцију прича које су у најмању руку проблематичне.  

Према анализи портала Политико, стотине књига које се продају на светској онлајн пијаци број један, тврде да је пандемија коронавируса подвала, да су вакцине штетне и да би сви људи требало да буду опрезни због актуелних катанаца на државним бравама широм света, а посебно у Европи. Уз такво штиво често се пласирају и Амазонови алгоритми који подстичу људе да купују књиге о „светској завери” без премца у овом тренутку.  Руку под руку с оваквим писанијима, Амазон продаје и стотињак књига повезаних с покретом белих супрематиста Кјуенон, који је расадник недоказаних тврдњи о завери „дубоке државе” против шефовања Доналда Трампа у Белој кући. Овакви наслови су праћеним хиљадама позитивних приказа са похвалама теорија по којима Бил Гејтс, Ангела Меркел и други лидери користе пандемију за угрожавање слобода људи зарад властите моћи.        

Овакав комерцијални интерес Амазона је тим чуднији откако су велике друштвене мреже попут Фејсбука, Твитера или Јутјуба забраниле пропаганду кјуенониста због повезаности покрета с насиљем. Такође, не дозвољавају ни пласирање дезинформација о ковиду 19. Фејсбук забрањује и огласе против вакцина.  Међутим, многи наслови, укључујући и „Вакцине су опасне - и ништа не раде” Вернона Колемана, познатог антиваксерског инфлуенсера, најбоље су продавани у неколико категорија књига о здрављу, политици и алтернативној медицини на Амазону. Амазон забрањује продају пиратског садржаја и фалсификоване робе на својој платформи, али нема никаква правила поводом теорија завере. 

Политико је спровео истраживање Амазонових америчких, британских, немачких и француских сајтова, претражујући књиге повезане с Кјуеноном и ковидом 19, користећи препоруке те компаније за 70 књига. И иако су интернетске странице на енглеском језику имале највише садржаја са теоријама завере, немачка и француска верзија су пласирале хрпе материјала повезаног са групама екстремиста са крајње деснице али и са извесним француским доктором који се залагао да се антималаријским леком лечи ковид 19.

Већи део таквог писанија брише границу између сфере политике и отворених лажи, што отежава уклањање спорних књига због могућег приговора о увођењу цензуре. Но, за разлику од других платформи које покушавају да смање ширење постова и видеозаписа повезаних с теоријама завере, Амазон је рекламирао управо такве наслове потенцијалним купцима.  Француски Амазон је објавио књигу под насловом „Ковид 19 по олигархији”, коју је написао бивши високи званичник Националног фронта, странке са крајње деснице, која тврди да глобалне елите стоје иза кризе и да су вакцине опасне. На Амазоновој страници препоручује се и књига у којој се тврди да је председник Емануел Макрон проузроковао ширење вируса, а препоручује се и антималаријска медицина против ковида - што спада у директну дезинформацију у коју се својевремено замрсио и одлазећи амерички председник Трамп. 

Елем, у јеку пандемије коронавируса није никакво чудо што је лажним вестима избомбардованим корисницима друштвених мрежа све теже да се оријентишу, повежу ствари и пропусте бујице информација кроз цедиљку здравог разума. Пречесто се ослањају на гласине које само учвршћују њихова уврежена уверења, а да не примећују неутемељене тврдње и дигитални маркетинг у позадини. Можда не би било згорег да с времена на време помисле како и на гласинама и на теоријама завере неко јако добро зарађује - рецимо Амазон и Џеф Безос, а не они сами. И да све у жељи да не испадну лаковерни - испадају још лаковернији. Уопште узевши, од теорије завере до завере будала вазда нас дели само корак.

Реља Кнежевић

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести