Ватикан: Прва жена менаџер за мултилатералне послове

ВАТИКАН: Папа Фрања одлучио је да именује Франческу Ди Ђовани за прву жену која ће радити као менаџер у једном од најважнијих ватиканских секретаријата.
vatikan, pixabay
Фото: pixabay.com

Ди Ђовани (66) је именована за подсекретара за мултилатералне послове у Државном Секретаријату, што значи да ће бити одговорна за вођење одељења које координира односима Свете Столице са Уједињеним нацијама и другим међувладиним организацијама, преноси АП.

Како се наводи, папа је одлучио да се женама да већа улога у доношењу великих одлука у Ватикану и Католичкој цркви, а посао који ће обављати до сада су радили свештеници, бискупи или кардинали.

Ди Ђовани је након именовања рекла ватиканским новинама да папина одлука показује да он посвећује пажњу женама и сложила се с његовим ранијим ставом да жене имају важну улогу у успостављању мира, као медијатори и исцелитељи.

Надам се да ће то што сам жена да се одрази позитивно, рекла је Ди Ђовани.

Још неколико жена има исти ранг у другим канцеларијама Ватикана, укључујући подсекретаријат за верски ред и два подсекретаријата у ватиканској канцеларији за лаике.

Државни Секретаријат је најважнија ватиканска канцеларија која координира унутрашњим радом Свете столице, као и дипломатским односима с другим државама.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести