Ван Дајкова слика, пронађена у шупи, продата за 3,1 милион долара

ЊУЈОРК: Недавно откривена слика фламанског сликара из 17. века, Антониса ван Дајка продата је на аукцији за преко 3,1 милион долара.
1
Фото: Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Платно је студија за слику под називом "Свети Јероним" који је Ван Дајк касније насликао, а која се налази у музеју Бојманс ван Бенинген у Ротердаму, преноси Си-Ен-Ен.

Како наводе из аукцијске куће Сотби, која је посредовала у продаји, слика на којој је приказан наг старији мушкарац како седи на столици, јединствена је из неколико разлога.

Истичу да је то једна од само две велике студије које је Ван Дајк направио на живим моделима, а вероватно је насликана између 1615. и 1618. године, док је био млади уметник који је учио сликарство код Питера Паула Рубенса у Антверпену.

Иако је слика пронађена крајем 20. века на фарми у Киндерхуку у Њујорку, тек је недавно установљено да је у питању дело Ван Дајка.

"Особа која ју пронашла слику, Алберт Б. Робертс, био је страствени колекционар 'изгубљених' комада, описујући своју колекцију као 'sirotište за изгубљену уметност која је патила од занемаривања'", саопштила је аукцијска кућа.

Како су навели, Робертс је купио слику за само 600 долара.

Највећи део новца биће уплаћен фондацији "Алберт Б. Робертс", која пружа финансијску подршку уметницима и другим добротворним организацијама, наводи аукцијска кућа.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести