Убијен поларни медвед, водичи прво покушали да га уплаше

ОСЛО: Поларног медведа, који је напао и повредио водича са туристичког брода на норвешком архипелагу Свалбард, убио је други водич у самоодбрани, саопштила је немачка компанија у чијем је власништву крузер.
h
Фото: EPA-EFE/Gustav Busch

Норвешке власти браниле су данас поступак водича са немачког туристичког брода, рекавши да су они покушали претходно да га уплаше.

Према речима портпарола полиције Олеа Јакоба Малме, два члана 12-члане посаде која се искрцала на норвешком архипелагу Свалбард пре туриста у суботу, прво су покушали да вичу и праве јаку буку, испалили су и сигналне пиштоље, али без ефекта, пренео је АП.

Немац (42) који није идентификован претрпео је мање повреде главе, рекао је Малмо.

Поларног медведа, који је напао и повредио водича са туристичког брода на норвешком архипелагу Свалбард, убио је други водич "у самоодбрани", саопштила је раније данас немачка компанија у чијем је власништву крузер, што је изазвало критике због упадања људи на територију поларних медведа.

Према наводима Центра за спасилачку координацију северне Норвешке на Твитеру, инцидент се догодио када су туристи пристали бродом на најсеверније острво Свалбарда. 

Водич кога је медвед напао претрпео је повреде главе које нису опасне по живот и у стабилном је стању, преноси Би-Би-Си.

Он је имао задатак да штити туристе који су се искрцали на најсеверније острву Свалбарда са брода "МС Бремен", у власништу компаније "Hapag-Lloud Cruises".

Сви бродови у тој области су обавезни да ангажују водиче који су уједно и обезбеђење од напада медведа, како би штитили путнике приликом туристичког обиласка.

Понашање медведа се променило услед загревања Арктика, где смањење леда на мору значи да они проводе више времена на копну и принуђени су да лове на удаљенијим локацијама.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести