Турска поп звезда ухапшена због шале о верским школама

АНКАРА: Турска поп звезда Гуслен ухапшена је под оптужбом за "изазивање мржње и непријатељства" због шале на рачун верских школа у тој земљи, јавила је данас државна агенција.
1
Фото: Youtube Printscreen

Певачица, чије је пуно име Гуслен Чолакоглу, одведена је из свог дома у Истанбулу на испитивање и формално ухапшена касно синоћ.

Гуслен (46) је на концерту у Истанбулу у априлу у шали рекла да је "перверзија" једног од музичара из њеног пратећег бенда настала због тога што је похађао верску школу.

Видео снимак њене шале почео је недавно да кружи друштвеним мрежама са хаштагом који позива на њено хапшење.

Гуслен, која је и раније била на мети исламских клерика због оскудне одеће на наступима и зато што је развила LGBTQ заставу на концерту, извинила се због увреде коју је нанела шалом, али је рекла да су се за њене речи ухватили они који желе да продубе поларизацију у земљи.

Током испитивања она је одбацила оптужбе за изазивање мржње и непријатељства, истичући да има "бескрајно поштовање за вредности и осетљивости" своје земље.

Њено хапшење изазвало је бес на друштвеним мрежама, а критичари власти наводе да тај потез представља покушај председника Реџепа Тајипа Ердогана да учврсти подршку религиозних и конзервативних бирача пред изборе који ће бити одржани за 10 месеци.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести