Трамп тражи од Конгреса повећање буџета за НАСА-у

ВАШИНГТОН: Администрација америчког председника Доналда Трампа затражила је од Конгреса повећање буџета за свемирску агенцију Наса од 1,6 милијарди долара као капару, како би се Американци убрзано вратили на површину Месеца до 2024. године.
e
Фото: pixabay.com

Захтев за повећање буџета, о коме је писао и америчк председнк Доналд Трамп на Твитеру, уследио је два месеца пошто је потпредседник Мајк Пенс прогласио да је циљ скраћење рока за четири године у односу на претходни период враћања астронаута на Месец.

"За време моје администрације, вратићемо Насу у великане и ми се враћамо на Месец, а затим идемо на Марс. Ажурирам свој буџет да укључим додатних 1,6 милијарди долара, тако да можемо да се вратимо у свемир на велики начин", написао је Трамп.

Повећани буџет ће трошкове за Насу повећати на 22,6 милијарде долара, а највећи део повећања намењен је истраживању и развоју система за слетање на Месец.

Претходно је Наса објавиила да јој је циљ да врати свемирске летелице са посадом на површину Месеца до 2028. године, након што прво лансира "Гејтвеј" у орбиту око Месеца до 2024. године.

Нови циљ наведен је у тренутку када је Наса с приватним партнерима покушавала да настави људску свемерску мисију САД, а након што се завршила мисија "Шатл" 2011. године.

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести