Све више доказа да су слепи мишеви преносиоци корона вируса

ПЕКИНГ: Кинески научници су саопштили да је све више доказа да су слепи мишеви иницијални преносиоци новог коронавируса у Кини.
Pexels.com/Miri/Slepi mis
Фото: Pexels.com/Miri/Slepi mis

У два чланка објављена данас у часопису Природа (Натуре), научници су објаснили да су анализом генома неколико пацијената из Вухана утврдили да је овај вирус веома налик вирусу САРС.

Кинески научник Ши Жен Ли је са својим колегама са Института за вирологију у Вухану утврдио да се секвенце генома узете од седам пацијената у 96 одсто подударају са корона вирусом изолованом из секвенци генома слепих мишева, пренео је АП.

За САРС се такође верује да је прво настао код слепих мишева, да је потом прешао на летеће лисице, па тек онда на људе, изазвавши епидемију светских размера током 2002. и 2003. године.

Иако научници сумњају да је најновије ширење смртоносног вируса у Кини почело на рибљој пијаци где се продају и дивље животиње, још није утврђено која је животиња иницијано пренела вирус на људе.

Према речима професора вирологије Јана Џонса са Универзитета Ридинг, који није учествовао у два последња истраживања кинеских научника, коронавирус је заправо једна верзија САРС која се лакше шири, али проузрокује мање штете по заражене.

"Овај вирус користи исте рецепторе преко којих доспева у људске ћелије, што објашњава и начин преношења и разлоге због којих настаје упала плућа", предочио је професор Џонс.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести