Швајцарска остала без 500 глечера

ЦИРИХ: На једној кривини на путу који води до врхова Алпа у Швајцарској налази се хотел "Белведере" подигнут 1880. године, а из којег се пружа најбољи видик на један од највећих глечера Роне.
w
Фото: pixabay.com

Хотел је затворен јер се глечер смањио за више од два километра и поглед више није атрактиван као некад.

Швајцарска је позната по глечерима, а за само неколико година остала је без њих 500 који су се отопили и слили у реке. За сада се ниво река подигао, али стручњаци се брину да ће на дуге стазе воде у рекама опадати и да ће земља имати проблема са водом за пиће.

Ројтерс је монтажом упоредио слике планинских масива прекривених глечерима и њихово данашње стање да би приказао колико је пејсаж измењен.

Стручњаци упозоравају да ће се до краја века отопити односно нестати 90 одсто глечера, а сада их је остало још 1500. Отапање глечера утицаће на стене које су они покривали и оне ће почети да се одроњавају угрожавајући путеве а и стамбена насеља која ће се наћи на путу одрона.

"Ми никада нисмо видели тако брзо топљење глечера за 150 година откако пратимо стање леда на планинама", изјавио је Херман Хас који врши мерења глецера у Швајцарској.

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести