Продужени топлотни талас у Средоземном мору услед врућина

ЛИСАБОН: Високе температуре широм Европе овог месеца изазвале су продужени топлотни талас у Средоземном мору који би могао да опустоши екосистеме и убије неколико врста у наредним недељама, упозорили су научници.
v
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/ Guenter Albers, ilustracija)

Екстремне врућине последњих недеља већ су изазвале пожаре и довеле до хиљада смртних случајева у Европи, пренео је Ројтерс.

Топлији ваздух, заједно са променљивим океанским струјама и стабилном површином мора, загрејали су приобалне медитеранске воде за неколико степени Целзијуса изнад просечне температуре од 24 степена Целзијусових до 26 степена Целзијусових за ово доба године.

Воде између шпанских Балеарских острва и италијанске обале биле су до 5,0 степени Целзијусових топлије него у исто време прошле године, саопштила је данас Шпанска метеоролошка агенција АМЕТ - истовремено упозоравајући да ће температуре око шпанске обале бити од 3,0 степена Целзијусовух до 4,0 степена Целзијусових више најмање до средине августа.

Шпанска лучка управа саопштила је да је вода у Кабо де Гати, на југоистоку земље, у понедељак забележила 10-годишњи рекорд од скоро 28 степени Целзијусових.

Стручњак за океане Жан-Пјер Гатусо рекао је британској новинској агенцији да је 25. јула измерена температура воде у близини француског приморског града Нице 29,2 степени Целзијусових - око 3,5 степени Целзијусових више у односу на исти дан прошле године.

Ово је апсолутни рекорд од најмање 1994. године, а врло вероватно и раније, рекао је он.

Океан и море су нека врста сунђера за врућину, објаснио је Гатусо.

Морски топлотни таласи погодили су Медитеран од 2015. до 2019. године, што је довело до масовног одумирања морског живота, показало је овонедељно истраживање шпанског Института за морске науке.

Овогодишњи топлотни талас је гори.

Дужи је, а и магнитуда је већа, рекао је Гатусо и додао да ће угрожене врсте угинути вероватно касније у августу.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести