Океани прогутали 3,6 милијарди „хирошима“

Светски океани постали су топлији него било када у људској историји, истичу научници, додајући да су океани сваке године у протеклој деценији били топлији него што је пре тога забележено, јавља Радио телевизија Србије.
g
Фото: pixabay.com

Просечна прошлогодишња температура океана била је 0,075 степени Целзијуса виша од просека у периоду од 1981. до 2010. године, наводи се у извештају „Рикорд сетинг ошн ворм рипорт“.

Вођа студије, Лиђинг Ченг, каже да су океани апсорбовали 228 секстилиона (то је 228 па онда 21. нула после) џула топлоте.

„Количина топлоте коју смо пренели у океане у протеклих 25 година једнака је количини топлоте коју би ослободило 3,6 милијарди атомских бомба бачених на Хирошиму“, објаснио је Ченг.

Према његовим речима, измерено загревање океана је непобитно ијошједан је доказ о глобалном загревању , за које је највећи кривац човек.

Истраживање је спровео међународни тим научника, а објављено је у часопису Адвонсиз ин атмосферик сајенс.

Утврђено је такође да је загревање распоређено у свим океанима, али да су највећи удео топлоте апсорбовали Атлантски и Јужни океан.

Такође је откривено да је стопа загревања током периода од 1987. до 2019. била четири и по пута већа од оне у периоду од 1955. до 1986. године.

„Уколико желите да разумете глобално загревање, морате да измерите загревање океана“, каже коаутор студије, Џон Абрахам.

 

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести