Одливак Роденовог "Мислиоца" продат за 10,7 милиона евра

ПАРИЗ: Одливак скулптуре "Мислилац" Огиста Родена, једно од најпознатијих уметничких дела на свету, продат је данас за 10,7 милиона евра на аукцији у Паризу.
1
Фото: Youtube Printscreen

Аукцијска кућа Kristi`s је овај примерак величине оригиналног модела, који је један од изузетнијх примерака "Мислиоца" међу 40 аутентичних, проценила између девет и 14 милиона евра, преноси Ројтерс.

Иначе, рекорд за одливак тог Роденовог дела од 15,3 милиона долара постављен је на аукцији у Њујорку 2013. године

"Мислилац" је кад га је Роден осмислио 1880. године у оригиналној величини од око 70 центиметара најпре добио назив "Песник" и био је направљен као крунски елемент "Врата пакла", још једног великог дела француског вајара.

Скулптура је, према неким наводима, у почетку представљала Дантеа, средњевековног италијанског песника и аутора "Божанствене комедије", који се нагиње напред како би посматрао кругове пакла док медитира о свом делу.

Ројтерс подсећа да је у време када је био део величанствених Врата пакла "Мислилац" појединачно изложен 1888. године и тако постао самостално дело.

Статуа је први пут увећана 1904. године, а монументалне верзије величине човека попут оне изложене у париском Роденовом музеју, показале су се још популарнијим.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести