Научници успели да узгоје три фетуса изумрлог белог носорога

ЈОХАНЕСБУРГ: Истраживачи у Јоханесбургу успели су да узгоје три фетуса белог носорога који је скоро сасвим изумро, пренела је агенција АП.
r
Фото: Youtube Printscreen

За сада су живе само две женке и ембриони који су добијени оплођавањем јаја једне женке са смрзнутом спермом мужјака који је угинуо.

Ембрион је смештен у течни нитроген и биће пребачен у сурогат мајку током наредних месеци.

Кенијски министар за дивљач Најиб Балала је изјавио да је веома узбудљиво то што ће једна подврста носорога бити спасена захваљујући науци.

Циљ је да се формира стадо које би имало пет животиња оба пола и које би било враћено у њихово природно окружење.

Показало се да је поступак оплодње био сигуран и успешан. Следећи корак је да се одабере женка у кенијском узгајалишту носорога, која би била сурогат мајка.

Деценије криволова носорога и то посебно оних белих, јер их убијају због њиховог рога, који је веома цењен у кинеској традиционалној медицини.

Последењи живи мужјак белог носорога био је 45-годишњи Судан који је 2017. године стекао "славу" када су га у медијима назвали најтраженији младожења на свету.

Име Судан је добио име по земљи у којој је рођен у дивљини, али су га морали убити пре две године јер је оболео и пошто је био стар није било шансе да се излечи.

 

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести