Руски новинар Дмитриј Муратов продао Нобелову медаљу за рекордних 103,5 милиона долара

ЊУЈОРК: Руски новинар Дмитриј Муратов, један од прошлогодишњих добитника Нобелове награде за мир, продао је на аукцији своју наградну медаљу за рекордних 103,5 милиона долара, како би прикупио новац за децу расељену због рата у Украјини.
1
Фото: Tanjug//Eduardo Munoz Alvarez

Сав приход од аукције, која је одржана у понедељак на Светски дан избеглица, намењен је хуманитарном Дечијем фонду Уједињених нација (УНИЦЕФ) за расељену децу у Украјини "Херитиџ окшенс", који је и спровео продају медаље у Њујорку.

Према наводима америчкох медија, аукцијом Муратовљеве награде оборен је рекод продаје било које медаље која се добија за Нобелову награду, која је продата на аукцији, имајући у виду да је претходни рекорд био нешто мање од пет милиона долара.

Муратов, један од оснивача листа Новаја Газета, прошле године је добио Нобелову награду за мир заједно са филипинском новинарком Маријом Ресом због, како је навео комитет за доделу Нобелове награде, "напора да обезбеде слободу изражавања, која је предуслов демократије и трајног мира".

Лист Новаја Газета, који је оштар критичар руског председника Владимира Путина и његове владе, обуставио је рад у Русији у марту након, како се тврди, упозорења које је добио од државе због мначина на који покрива рат у Украјини.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести