Мумбају прете поплаве због глобалног отопљавања

МУМБАЈ: Угрожени монсунским кишама, без канализације и са отпадним водама које теку отвореним каналима кроз сиротињске четврти Мумбаја, финансијске престонице Индије, становници сламова траже од власти да их преселе на неки виши терен, јер страхују да ће их перманентно потопити море услед глобалног отопљавања.
w
Фото: pixabay.com

Хиљаде људи, јавља Ројтерс, углавном мигранти из других делова земље, живе у привременим склоништима подигнутим на стенама које се граниче са морем и уколико би се подигао ниво мора те страћаре би биле прве на удару поплаве која би била последица глобалног отопљавања.

"Довољно је да слушамо како се прича о подизању нивоа мора, па да се препаднемо. Шта да радимо? Живимо овде већ годинама и било би добро да нам влада помогне", казао је Камакши Тангеш Девендер, који живи у сламу Ворли.

Промена климе је велика опасност за сиромашне житеље у земљама у развоју, као што су Индија, Индонезија, Филипини, где људи живе уз саму обалу и нису у стању да се заштите.

Центар за климу у САД недавно је објавио студију у којој наводе да је опасност од раста нивоа мора већа него што се раније мислило. Они су предвидели да би до 2050. око 300 милиона људи било у опасности да буду поплављени.

"Мумбај ће бити под водом и ми би требало да планирамо изградњу новог града којим би заменили Мумбај и већ би требало да почнемо са планирањем да он буде знацајно на вишем положају и негде далеко од мора", изјавио је Деби Гоенка, активиста за заштиту животне средине.

Осим што мења ниво мора, отопљавање, тврде стручњаци, изазива разне поремећаје климе од поплава до суша.

Мумбај је ове године био погођен непресталним кишама у којима је било погинулих, а многи су изгубили домове и сву имовину. Град је имао 66 одсто више кише него претходних година од јуна до септембра, тако да је потучен рекорд из 1954. године.

У Мадриду ће 2. и 3. децембра бити оржан светски самит УН посвећен промени климе.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести