Мистериозна „мрља“, изгледа као гљива а понаша се као животиња

ПАРИЗ: Зоолошки врт у Паризу представио је мистериозни нови организам, назван "мрља", жућкасто једноћелијско живо биће које изгледа као гљива, али се понаша као животиња.
b
Фото: Youtube Printscreen

Нови примерак Париског зоолошког парка, који ће јавности бити представљен у суботу, нема ни уста, ни стомак, ни очи, али ипак може да детектује хрануи да је свари.

"Мрља" има скоро 720 полова, може да се креће без ногу или крила и регенерише се за два минута ако је пресечена на пола.

"Мрља је живо биће које представља једну од мистерија природе", каже Бруно Давид, директор Музеја историје природе у Паризу, чији је Зоолошки парк део.

"Мрља нас изненађује јер нема мозак, али може да учи. Уз то, ако спојите две мрље, она која је стекла знање, пренеће га на другу", истакао је Давид, преноси Ројтерс.

"Мрља" је названа по научнофантастичном хорор филму Б продукције из 1958. године у којем је главну улогу играо млади Стив МекКвин, а у којем ванземаљски организам "мрља" уништава све што му се нађе на путу у малом граду у Пенсилванији.

"Знамо да сигурно није у питању биљка, али нисмо потпуно сигурни да ли је животиња или гљива", рекао је Давид.

Он је додао да се "мрља" понаша потпуно изненађујуће за нешто што изгледа као печурка јер се понаша као животиња и има способност да учи.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести