Милион морских птица угинуло изнад Тихог океана

ЊУЈОРК: Чак милион морских птица угинуло је изнад Тихог океана у периоду мањем од 12 месеци, а стручњаци наводе да је за то крива топла вода.
t
Фото: Youtube Printscreen

У периоду од лета 2015. до пролећа 2016. угинуло је од глади скоро милион танкокљуних њорака, а њихова беживотна тела море је избацило дуж западне обале Северне Америке, од Калифорније до Аљаске.

Научници кажу да знају шта је узрок - огромна струја топле океанске воде која се појавила на североистоку Тихог океана, а која се назива мрља, пренео је Си-Ен-Ен.

Вишегодишњи јаки морски топлотни талас кренуо је 2013. године, а интензивирао се током лета 2015. због снажног временског феномена названог Ел Нињо, који је трајао до 2016. године.

Тај топлотни талас створио је мрљу, односно подручје океана велико 1.600 километара које је било топлије за три до шест степени Целзијевих.

Гребен високог притиска умирио је океанске воде - што значи да је вода остала топла, без олуја које би помогле да се охлади.

Тих неколико степени више проузроковало је пустош у морском екосистему.

Дошло је до великог смањења количине микроскопских алги којима се храни низ животиња, од шкампи до китова.

С друге стране, дошло је до масовног цветања штетних алги које су проузроковале смрт многих морских организама.

Још једна мрља топле воде појавила се на источној обали Новог Зеланда. Мрља је толико велика да се може уочити из свемира.Простире се на милион квадратних километара, што је подручје веће од Тексаса.

Веома је ретко видети мрљу топле воде у океану на тако великом подручју, али научници кажу да глобалне климатске промене чине ове појаве све више уобичајеним

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести