Микелсен: Не гледам филмове у којима играм

САРАЈЕВО: Дански глумац Мадс Микелсен током гостовања на Сарајево филм фестивалу данас је открио да не гледа сопствене филмове, омиљени му је "Таксиста", за њега је сценарио Библија и најбоља сцена коју је снимио је - избачена.
mads mikelsen, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Микелсену је у недељу увече уручено "Почасно Срце Сарајева" за изузетан допринс филмској уметности и приказан његов филм "Лов" (2012), а данас је одговарао на питања бројних новинара и фанова у фестивалском прес центру.

Упитан да ли гледа своје филмове, Микелсен је рекао да понекад кад види неки од њих на телевизији одгледа пет минута и промени канал.

"Не гледам уназад, нити унапред. Покушавам бити у овом тренутку", рекао је глумац.

Микелсен је оценио да има ствари из прошлости из којих се може нешто научити, али сматра да је превелика накнадна анализа погрешна, јер све што је научио научио је у датом тренутку.

"Да посматрам сада себе какав сам био глумац је погрешно. То је површно. Важније је како сам се тада осећао", истакао је Микелсен.

Шетња црвеним тепихом на премијерама и фестивалима је мали део живота глумца, приметио је Микелсен, мада је додао да је управо на црвеном тепиху у Кану добио од редитеља Томаса Винтерберга сценарио за филм "Лов" (2012).

"Помислио сам како је то предивна, срцепарајућа прича и рекао сам - да.

Када читаш неки сценарио постоји ризик да ћеш погодити шта је на следећој страни, али овде је било супротно. Нисам знао шта ће се десити следеће и помислио сам да је то добар знак", рекао је Микелсен.

Дански глумац је истакао да је за њега "сценарио Библија" и да се све што ради као глумац одсликава одатле.

"Тешко је ако сценарио не делује. Али ако делује, можеш се ослонити на њега и бити слуга приче", истакао је глумац.

Говорећи о "Лову" у коме његов лик васпитача бива оптужен као злостављач деце, Микелсен је рекао да због тога бива омражен од стране читавог друштва, док би као пљачкаш банке био сматран за идиота или би чак добио подршку.

"Фрустрирајуће је гледати колико је пасиван. Мислио сам: ''Зашто се не супростави?'' Али кад поново погледаш он тако ради зато што је цивилизован.

Али када се друштво нецивилизовано односи према њему и он почиње одговарати тако", подсетио је Микелсен.

Микелсен је рекао да је био предвиђен другачији крај у "Лову" и да на крају његов лик бива упуцан.

"Мислим да је то најбоља сцена коју сам урадио, а није у филму! Падам као јелен. Мислио сам да је толико брутално и предивно...Али продуцент је рекао: ''Не, нико то неће гледати''. И мислим да је био у праву. Увек идем мало радикалније и добро је што ме неки људи могу обуздати", навео је глумац.

Према његовим речима, поука "Лова" је да са врстом оптужби са којом је био суочен његов лик страх остаје ту и од њих никад не можеш бити очишћен до краја.

Винтербергов филм "Још једна тура" (2020) је за Микелсена био другачији вид сарадње и говори о томе да кад ти живот дође у слепу улицу можеш одустати или наћи начина да се обновиш.

Говорећи о "Адамовој јабуци" (2005) Микелсен је оценио да дански редитељ Андерс Томас Јансен ради на специфичан, врло поетичан начин јер не жели праволинијску причу, а његова остварења увек говоре о проналажењу породице.

"Колико год да си чудан увек има нека сјебана породица за тебе", приметио је глумац.

У Јенсеновој комедији "Green Butchers" (2003) игра лика који се непрекидно зноји и лаже, а жели да буде вољен, па кад у хладњачи нађе леш сече га на комаде као пилетину и продаје, и не може престати јер је успешан у томе.

Према његовим речима, сви глумци желе играти подвојене ликове, а кад их нема покушавају им то својство додати.

"Нема драме без лажи и љубави, а прича је преравна без драме", оценио је глумац.

У Холивуду Микелсен је играо негативца Сифра у филму Џејмсу Бонду "Казно ројал" (2006), а имао је улоге и у филму "Ратова звезда" "Rogue One" (2016) и суперјуначком филм компаније "Марвел" "Доктор Стрејнџ" (2016).

"Величине тих филмова су луде! Занимљиво их је радити. Једна сценографија ''Маревеловог'' филма има буџет као читав дански филм. Небо је граница", приметио је глумац.

Додавши да је одрастао на холивудским филмовима, Микелсен је признао да је сада "фантастично бити део њих" и да је "запањујуће кад јашеш коња и машеш са сабљом у руци".

Подсетивши да је некада на филму било довољно да се кварно насмејеш, Микелсен је рекао да данас негативац мора имати своју суштину како би био занимљив гледаоцима.

Његов лик Сифреа у Бонду је "нарцистичка машина за прављење пара, као и већина политичара".

"Када си испред зеленог платна и тучеш се са дивовском шкорпијом, који у стварности није тамо, то је стварно глума! А када седиш у кухињи - то је реакција", нагласио је Микелсен.

Упитан каква је разлика између европских и америчких редитеља, Микелсен је рекао да сви "у основи имају визију филма, али је разлика у буџетима".

"Што је већи буџет више је продуцената који траже нешто другачије. Али у основи сви редитељи имају визију и сан и то покушавају ставити на платно, а ми глумци смо им за то неопходни", сматра Микелсен.

При томе, неког данског редитеља Микелсен може назвати усред ноћи и питати га нешто, док америчког не и "зато Винтерберг држи телефон искључен".

Посетиоци су имали бројна питања о његовој улози у серији "Ханибал", а Микелсен је истакао да је Ентони Хопкинс у улози серијског убице Ханибала Лектора у филму "Кад јагањци утихну" (1992) био фантастичан и да је сматрао да то нико не може додирнути.

"Ми смо радили нешто различито. Видео сам Ханибала као палог анђела.

Где ми видимо узаш, он види лепоту. Он у свему ужива. То је једини начин да му приђеш. Да је био психиопата било би га лако ухватити. Но, он је - пали анђео", навео је Микелсен.

Колико је лик у тој серији утицао на његов свакодневни живот, глумац је илустровао податком да су га сопствена "деца три године звала Ханибал".

Говорећи о "Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore" (2022) у коме је заменио Џонија Депа, Микелсен је признао да је то био врло изазован посао пошто је Американац у претходном филму из серије урадио "фантастичан посао".

"Велики сам поштовалац Џонијев, али га нисам могао опонашати и било би то креативно самоубиство. Морали смо направити нешто што је моје", истакао је глумац.

Микелсен је рекао да је одувек желео да игра са француским глумцем Венсаном Каселом, као и да је одрастао на улогама Роберта Де Нира, Мерил Стрит и Бастера Китона, који су му омиљени глумци.

"Хипнотизовали су ме. Касније су ме надахнули али нисам хтео да их опонашам", навео је глумац.

Према његовим речима, играти добре момке је "зезнуто јер им све иде од руке и тешко је бити занимљив, па глумац у таквом лику мора наћи неку ману".

Од на њега утицајних филмова Микелсен је посебно поменуо "Таксисту" Мартина Скорсезеа са Де Ниром у главној улози.

"У њему сам видео јебеног идиота, који ми се свиди, па ми се не свиди. Изађем из биоскопа збуњен. Схватиш да ти то филм може урадити - натерати те да размишљаш, а не да ти да одговор. Зато ми је то омиљен филм", истакао је глумац.

Упитан да ли има омиљену музику или књигу, Микелсен је рекао да је одрастао на албуму "Dark Side of The Moon" (1973) Пинк Флојда и посебно песми "Great Gig In the Sky" која је фантастична и увек јој се враћа, а истакао је и дечији роман "Браћа Лавље срце" Астрид Лундгрен.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести