Лед са Хималаја се топи двоструко брже него пре 40 година

Снимци које је направио обавештајни сателит у време Хладног рата показале су да се лед с планинског ланца Хималаја топи двотруко брже у односу на пре 40 година, пише Радио Сарајево.
e
Фото: pixabay.com

Научници су упоредили фотографије које су у време Хладног рата снимили амерички извидници с недавним сликама из посматрачких мисија свемира.

Истраживање је показало да се од 2000. године висина глечера смањивала за пола метра годишње, а научници тврде да су климатске промене главни узрок те појаве.

Тим са америчког Универзитета Колумбија открио је да је у периоду између 1975. и 2000. нестајало у просеку четири милијарде тона леда сваке године.

Међутим, између 2000. и 2016. године, брзина топљења глечера се готово удвостручила - нестајало је око осам милијарди тона годишње.

"Осам милијарди тона леда је довољно да испуни 3,2 милиона олимпијских базена годишње. Глечери највише губе лед на дну, гдје је најразређенији. Неки су се истањили по пет метара за годину дана", објаснио је за ББЦ Џошуа Маурер са Универзитета Колумбија.

Научници тврде да би континуиран губитак леда могао оставити трајне последице.

Краткорочно гледано, топљење леда би могло узроковати поплаве, док би се дугорочно милиони људи који зависе од вода са планина, током сушних година могли суочити с веома озбиљним потешкоћама.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести