Камионџије поново освојиле срца публике

На самом крају 2020. године на Јавни сервис Србије стигла је најновија домаћа серија „Камионџије д.о.о“, која је, како је објављено на Радио-телевизији Србије, већ с првим епизодама освојила срце гледалаца.
Гордан Јовић/Камионџије
Фото: Гордан Јовић/Камионџије

Приказану као својеврстан омаж легендарној причи о камионџијама из 70-их и 80-их година, нову комедију је на првом програму РТС-а сваке вечери, по њиховој процени, гледало више од милион грађана Србије. Иако серија није снимљена као римејк, прича се и овога пута фокусира на обичног човека, који пролази кроз перипетије разних девијација актуелних друштвених односа, па с подједнаким интересовањем серију могу да гледају и љубитељи претходних серијала, али и нова публика, која није упозната са догодовштинама легендарних Паје и Јарета.

У контекст новог времена стављена су опет два јунака - Баја и Жића, које играју Ненад Јездић и Тихомир Станић, који након случајног сусрета крећу у потрагу за срећом. Пошто су обојица остали без посла они су, гледајући репризу серије „Камионџије“ са популарним Чкаљом и Павлом Вујсићем, одлучили да купе камион и оснују фирму за превоз робе. Током заједничког рада, Баја и Жића пролазе кроз низ занимљивих и духовитих, а друштвено актуелних авантура, током којих гледаоци могу да се упознају са разним судбинама обичних, такозваних „малих људи“ који живе у провинцији и који своју свакодневицу проводе на сасвим други начин, у односу на „брзи живот“ у узаврелим градским срединама.

Сценарио за нових 20 епизода написао је Гордан Михић, који је аутор текста и у претходним серијалима, а режију потписује Филип Чоловић, који је за наш ТВ магазин недавно рекао да га је изненадило то што прича о преживљавању малог човека функционише и данас.

– Још интересантније је у ствари да се поглед на „Камионџије“ променио. Паја и Јаре су били хероји оног социјалистичког друштва, наши Баја и Жића нису хероји у том смислу, јер се систем променио, они су у капитализму сада аутсајдери. Људи који се једва пробијају кроз живот, једва могу да зараде – истакао је редитељ серије „Камионџије д.о.о” Филип Чоловић и додао да је снимање овакве серије био мач са две оштрице јер се не може побећи од поређења.

– Ми смо се трудили да направимо отклон. Тихомир Станић и Ненад Јездић играју нове ликове, који једину сличност са Пајом и Јаретом имају у томе да глуме два лика са потпуно различитим карактерима. Све је другачије, осим наравно тог духа Гордана Михића, који смо желели да сачувамо, посебно ту црту његово црног таласа – испричао нам је Чоловић.

И глумац Ненад Јездић је за Дневников ТВ магазин пред премијеру испричао да се прича о камионџијама наставља у погледу на различитост два карактера.

– Животни путеви нових камионџија су слични. То је, ипак, настало из пера истог писца. Наравно, ми смо апсолутно свесни великих имена Павла Вујисића и Миодрага Петровића Чкаље. Нисмо скрушени, нема нико тапију на тај однос два карактера и различитости живота. Они имају тапију на своје ликове који су недостижни, који су величанствени. Они имају тапију и они су постали и легат, телевизијско наслеђе за сва времена и ми никад нисмо ни помислили да можемо, не дај Боже, да то нешто поновимо (смех). Ми смо само инспирисани том причом, дали неки нови живот. На крају крајева, ако људе, па и неке млађе генерације, заинтересујемо додатно за старе камионџије, опет смо успели – закључио је Јездић.

Занимљиво је да је наратор приче о новим камионџијама дете, Жићин син, што, по речима редитеља, већ указује да је реч о пројекту који могу да гледају и деца и старији. И глумац Тихомир Станић нам је недавно рекао да је ово права породична серија, без псовки, какве су и недостајале публици. Глумац сматра да ова серија носи одређену дозу носталгије и одговорности према некадашњим временима.

– Чини ми се да смо изградили један аутентичан свет са колективном носталгијом према тој оригиналној серији „Камионџије“, а без оптерећења и без потребе да то имитирамо, досегнемо, реферирамо на њу – рекао је у интервјуу за наш лист пре неколико месеци Тихомир Станић и додао да ипак имају неку врсту одговорности. – Ја сам одрастао уз ту серију, био сам дечак када се емитовала и јако сам је добро упамтио. Носим та сећања и на стил игре, поглед на свет. Мислим да и наша серија има нешто од наивности и чистоте коју је друштво неговало раније.

Иначе, првобитно је најављено да ће се серија звати „Камионџије 3”, али је у последњем тренутку одлука промењена, па је финални назив „Камионџије д.о.о”, што по оцени редитеља, доста говори о серији, јер је реч о новом времену. Серија се емитује радним данима од 20 часова на првом програму РТС-а. Као и у претходна два серијала и у овом важну улогу има музичка подлога. Уводну шпицу с чувеним стиховима: „Камион шестотон, јури као авион” овога пута у новом аранжману певају Ненад Јездић и Тихомир Станић. Поред ова два глумца у серији играју и Бранислав Зеремски, Данина Јефтић, Паулина Манов, Јелена Ступљанин, Ива Илинчић, Бојан Димитријевић, Небојша Илић, Марко Гверо и други, а у снимању је учествовало до 100 глумаца.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести