Из Триполија евакуисано 3.000 камила, пешачиле 45 км

ТРИПОЛИ: Из главног града Либије, Триполија, евакуисано је 3.000 камила, након ракетног напада на градску луку прошлог уторка.
e
Фото: pixabay.com

Камиле су одведене из Триполија кратко након поноћи у среду и пешке су аутопутем стигле у град Завију, око 45 километара западно од Триполија у четвртак ујутро, пренео је Ројтерс, позивајући се на изјаву локалног трговца.

Он је рекао да је локална наоружана група украла 125 камила док супролазиле кроз предграђе триполија Жанзур.

Репортер Ројтерса је видео како око 20 гонича бичем покушава да доведе у ред камиле које су покушавале да пронађу храну око пута док су напуштале центар Триполија.

Безбедносне снаге привремено су затвориле пут како би камиле могле да прођу.

Трговац је рекао да је други пословни човек из Завије купио камиле након што је чуо да се јефтино продају у Аустралији, где су, према извештајима тамошњих медија, успаване хиљаде камила након што су почеле да траже пијаћу воду у настањеним областима.

Аустралијско министарство пољопривреде саопштило је, међутим, да та земља не извози камиле од 2007. године,

Камиле се у Либију најчешће увозе из Судана, заједно са козама, а месо камиле се у тој земљи радо једе.

Луку у Триполију, која се налази у близини центра града, у уторак су бомбардовале снаге лојалне генералу Калифи Хафтару, који је пре 10 месеци започео офанзиву за заузимање главног града, у којем је седиште међународно признате либијске владе.

Због сукоба је дошло до великог пада животног стандарда у земљи богатој нафтом, као и до рестрикција струје и несташица горива.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести