Истраживање: Гледање ријалитија чини вас гором особом

Према истраживању лондонског економског факултета, гледање ријалитија Keeping Up With Kardashians погоршава вашу емпатију према сиромашнима.
1
Фото: Youtube Printscreen

Доказано је да гламурозан живот, луксуз и све повезано с мултимилионским богатством повећава материјалистичке жеље и смањује нашу бригу за околином.

У тестирању је учествовало 487 одраслих особа који су били подељени у две групе. Једној су групи приказани луксузни предмети и слике богатих селебритија, а другој групи су на увид дане неутралне фотографије попут јавног превоза или сеоског пејзажа.

Резултати су показали да је чак и најмања изложеност сликама луксузних материјалних добара негативно утицала на испитанике тако да им се смањило саосећање и потреба за помоћи социјално угроженим скупинама друштва.

Ичесници овог истраживања били су испитани и о навикама гледања емисија попут Keeping Up With Kardashians и сличних. Редовни гледатељи показали су изражену материјалну страну и мање саосећања.

Др. Родолфо Лејва, један од организатора истраживања, објаснио је како различите особе имају различито изражену наклоност према материјалном. Наиме, особе које желе да се обогате како би себи пружиле лагодан и луксузан живот најчешће су љубитељи оваквих емисија и нису склони помагању, хуманитарном раду и сличним активностима.

С друге стране, особе које желе да се обогате како би могли да помогну другима имају квалитетније ставове, изражену емпатију и мању склоност гледању оваквих емисија.

(Радио Сарајево)

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести