Хирурзи запалили пацијента током операције

Спасоносна операција за једног Аустралијанца пошла је по злу, када је због низа несрећних околности парче газе у његовом грудном кошу запалило, преноси Радио телевизија Србије. Неким чудом, лекари су успели да угасе ватру и заврше захват без других компликација.
io
Фото: pixabay.com

Шездесетогодишњак је подвргнут операцији због дисекције аорте, уздужног цепања зида највеће артерије у људском организму које може да доведе до смрти. Међутим, други здравствени проблеми пацијента значајно су отежали посао лекарима.

Наиме, осим примарног проблема пацијент је патио од хроничне опструктивне болести плућа, а како би дошли до његовог срца хирурзи су морали да му отворе грудни кош кроз грудну кост, за коју се због поменуте болести ткиво десног плућног крила залепило.

Лекарима су највећи проблем представљале буле, које представљају неку врсту пликова, који се често јављају код људи са хроничном опструктивном болешћу плућа. Покушавајући да пажљиво одвоје десно плућно крило од грудне кости, хирурзи су пробили једну од була, узрокујући цурење ваздуха кроз њу.

Због тога су пацијенту одлучили да кроз вентилатор убацују чист кисеоник, како би обезбедили несметано дисање.

Када су коначно стигли до аорте, део захвата подразумевао је електрокаутеризацију, којом се загревањем прекида крварење. Близу отвореног грудног коша нашло се и парче тканине на којој су се налазили хируршки инструменти.

Искра из инструмента за електрокаутеризацију пала је на тканину, која је одмах планула захваљујући изузетно богатој средини кисеоником.Срећом, доктори су успели да брзо угасе ватру, без икаквих последица по пацијента. Успешно су привели крају захват и поправили аорту.

Занимљиво је да ово није први пут да се тако нешто десило, пошто су касније у медицинској литератури открили још шест сличних ситуација.

О чудном случају поднет је детаљан извештај на конгресу „Евроанестезија“, годишњем окупљању Европском друштва анестезиолога одржаном у Бечу.

 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести