Гринпис: Контаминирана вода из Фукушиме може да оштети ДНК

ЛОНДОН: Контаминирана вода из уништене нуклеарне електране у Фукушими садржи радиоактивне супстанце које могу да оштете ДНК људи, наводи се у извештају Гринписа објављеном након што су јапански медији пренели да влада намерава да филтрирану радиоактивну воду испусти у океан.
Fukušima Foto: AP Photo - Kyodo News via A, Mari Yamaguchi
Фото: AP Photo - Kyodo News via A, Mari Yamaguchi

Гринпис наводи да контаминирана вода садржи висок ниво карбона-14, радиокативне супстанце која може да оштети људску ДНК.

Организација је јапанску владу оптужила да сугерише да је вода "филтрирана" и да "садржи само тритијум".
Влада Јапана још није коментарисала извештаје Гринписа.

У Јапану већ годинама трају дебате о томе шта урадити с преко милион тона воде која је коришћена за хлађење нуклеарке коју је 2011. године погодио јак цунами.

Влада тврди да је већина радиоактивних изотопа уклоњена сложеним процесом филтрирања али да се то не односи на изотоп тритијум.

Јапански медији су прошле недеље пренели вест да је влада одлучила да почне са испуштањем воде у океан од 2022. године.

Медији наводе да влада најпре планира да разблажи воду унутар електране, у оквиру процеса који би могао да траје неколико деценија.

Многи научници верују да је ризик од овог потеза низак. Они сматрају да ће се контаминирана вода још више разблажити у огромном пространству Пацифика и да тритијум представља мали ризик по здравље људи и животиња.

Међутим, активисти за заштиту животне средине се супротстављају овој идеји, као и рибари који тврде да ће потрошачи одбијати да купују производе из овог региона.

Влада Јапана још није саопштила своју одлуку по овом питању, а претпоставља се да би то могла да учини до краја месеца.

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести