Година победе за Илона Маска

Ни пандемија корона вируса није успела да заустави вртоглави успон Илона Маска - не само што је 2020. године ушао у историју са “Спејс ексом”. као првом приватном компанијом која је успешно послала астронауте у орбиту, већ је брзо напредовао и заузео друго место на Блумберговој листи најбогатијих на свету, престигавши оснивача Мајкрософта Била Гејтса.
ilon mask
Фото: Ilon Mask, foto: Youtube Printscreen

Маск је у години, у којој је више милиона људи широм света остало без посла и чије су економске последице несагледиве, увећао богатство за више од 100 милијарди долара.

"Ниједан милијардер није имао бољу годину од Маска", оцењује амерички магазин Форбс у недавно објављеном тексту о највећим губитницима и добитницима међу милијардерима у 2020. години, док се пословни магазин "Фортјун" пита да ли постоји ишта што он Маск може да уради.

Такво питање чини се оправданим, јер изгледа као да овај 49-огодишњи предузетник покушава да направи револуцију у транспорту на Земљи, али и "на небу".

Маск је своју компанију за производњу електричних аутомобила "Тесла моторс" трансформисао у једну од највреднијих на свету, што је резултирало њеним додавањем крајем децембра у индекс С&П 500 (500 највећих деоничарских друштава у УСА).

Управо је најава да ће се "Тесла" наћи у индексу С&П 500, довела до наглог раста цена акција компаније у новембру, а самим тим и нето вредности Маска, која се увећала за 7,2 милијарде долара на 128 милијарди долара, пренео је тада ЦНБЦ.

Тако је Маск престигао Била Гејтса на Блумберговом индексу милијардера, који рангира 500 најбогатијих људи на свету, заузевши друго место на листи. На почетку године био је на 35. месту, а сада је боље од њега позициониран само оснивач Амазона Џеф Безос.

Нето вредност Маска, према подацима са Блумберговог индекса милијардера од 21. децембра, износи 167 милијарди долара, што је 0,783 одсто БДП-а Сједињених Америчких Држава.

А Маск је ове године освојио и свемир.

Његова компанија "Спејс екс", која се бави израдом свемирских летелица и свемирским летовима, у мају је постала прва приватна компанија која је послала људе у орбиту.

Насини астронаути Боб Бенкен и Даг Харли први су који су полетели "Спејсексовом" капсулом "Кру дрегон", која се налазила на врху ракете "Фалкон 9" ка Међународној свемирској станици, пренео је тада Фајненшл тајмс.

То је био и први пут да су астронаути лансирани у орбиту са америчког тла откако су САД обуставиле програм за лансирања 2011.

У новембру је "Спејс екс" послао још четворицу астронаута у свемир.

Маск је наставио да ради и на плану да обезбеди интернет у најудаљенијим деловима света, па је преко "Спејс екса" до сада распоредио 955 Старлинк сателита, од којих је 895 у Земљиној орбити. Старлинк је сателитска констелација „Спејс екса“ која има за циљ да пружи сателитски приступ интернету.

Иако несумњиво амбициозан и иновативан, о чему сведочи и његов план да омогући људима да населе Марс, Маск важи и за контроверзну личност, како због свог понашања, тако и због својих достигнућа.

Тако је компанија за неуротехнологију Неуралинк, чији је Маск оснивач, представила крајем августа свињу Гертруду, која је у том тренутку већ два месеца имала усађен мождани чип величине кованице.

Циљ ове презентације био је да се демонстрирају планови за стварање функционалног интерфејса мозак-машина.

Такав интерфејс, како је пренео ББЦ, могао би да омогући људима са неуролошким обољењима да својим умом контролишу телефоне или компјутере.

Маск тврди да би чипови на крају могли да се користе за лечење болести као што су деменција, Паркинсонова болести и повреда кичмене мождине.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести