Фелисити Хофман и други дали мито да упишу децу на факултет

ВАШИНГТОН: Америчке глумице Фелисити Хафман и Лори Лаглин оптужене су данас да су, заједно са још најмање 40 особа, учествовале у скандалу, током којег су богати родитељи подмићивали тренере на колеџу и људе из центара за тестирање како би помогли њиховој деци да се упишу у најелитније школе у земљи, саопштило је тужилаштво. 
e
Фото: Youtube Printscreen

Мито је наводно вршен преко компаније за пријем консултација у Калифорнији, а према наводима власти, родитељи су укупно дали око 25 милиона долара оснивачу фирме "Edge College & Career Network" како би њихова деца "упала" на престижне универзитете, преноси АП.

У скандал су умешани универзитети попут Јејла, Џорџтауна и Станфорда, преноси Гардијан. 

Оптужнице су подигнуте против 33 родитеља, међу којима су холивудске глумице Фелисити Хофман, најпознатија по улози Линет Скаво у серији "Очајне домаћице" и Лори Лаглин из серије "Пуна кућа", као и против још 13 тренера и сарадника Вилијема Рика Сингера, власника фирме "Edge College & Career Network".

"Ови родитељи представљају каталог богатства и привилегија", рекао је амерички адвокат Енру Лелинг, наводећи да је због сваког студента примљеног захваљујући превари, одбијен по један који је био истински талентован. 

Бивши фудбалски тренер на Универзитету Јејл признао је кривицу и помогао да се изгради случај против осталих. 

Према наводима власти, тренери у спортовима попут фудбала, тениса и одбојке, прихватали су мита како би ставили студенте на листу регрутованих спортиста, без обзира на њихове способности или искуства. 

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести