Енергетска криза "гаси" производњу неких лекова у Европи

ФРАНКФУРТ Европски произвођачи лекова упозорили су да би могли да престану да производе неке јефтине генеричке лекове због раста трошкова за електричну енергију, позвајући на ревизију начина на који се утврђују њихове цене, што је најновија индустрија која тражи помоћ услед придубљивања енергетске кризе.
r
Фото: Pixabay.com

Лоби група индустрије генеричких лекова, "Лекови за Европу", која заступа фарамцеутске компаније као што су Тева, Новартисов Сандоз и Фрезенијусово предузеће Каби, упутила је у уторак овим поводом отворено писмо министрима енергетике и здравља земаља чланица Европске уније, извештава Ројтерс.

Министри енергетике 27 земаља ЕУ састаће се у петак како би се договорили о мерама за ублажавање енергетске кризе у Европи, а на столу су предлози о увођењу намета на екстра профите компанија из сектора фосилних горива и лимитирање велепродајних цена гаса.

Портпарол чешког председништва ЕУ потврдио је пријем писма, али је навео да је теме о којима ће се разговарати у петак одобрила Европска комисија и да дневни ред за сада не укључује решења која су посебно намењена произвођачима лекова.

Писмо је такође упућено Комисији, која касно синоћ није одмах одговорила на захтев Ројтерса за коментаром.

Струја је неким фабрикама лекова у Европи поскупела десет пута, а трошкови набавке сировина су порасли између 50 и 160 посто, наводи се у писму.

Удружења произвођача генеричких лекова у државама чланицама Уније такође су упутила петиције националним здравственим властима за већу флексибилност у погледу цена лекова, саопштила је организација "Лекови за Европу".

„Можда ћемо прекинути производњу три, а можда пет производа због директног и индиректног утицаја повећања трошкова енергије“, изјавила је Елизабет Стампа, главна извршна директорка шпанског произвођача генеричкихг лекова и фармацеутских застојака Медихем СА.

Генерални директор групе "Лекови за Европу" Адријан Ван Ден Ховен рекао је за Ројтерс да већи трошкови енергије погађају овај сектор који је приморан да се консолидује услед ценовног притиска, због чега ће тржиште бити рањивије у смислу престанка испорука и несташице лекова.

„Виши трошкови енергије поједу све марже многих произвођача есенцијалних лекова који су у систему фиксних цена по којем функционишемо у Европи“, рекао је он.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести