Две дозе Фајзера смањују ризик од омикрона за 84%

ЛОНДОН: Две антиковид вакцине смањују ризик од хоспитализације или смрти изазване корона сојем омикрон до 84 одсто, док бустер доза двоструко смањује шансу да се неко уопште и разболи од ковида, према званичним проценама из Велике Британије.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Модел САГЕ (британска Група за научно саветовање владе у хитним случајевима) објављен преко викенда израчунао је да две дозе Фајзера дају 83,7 одсто заштите од хоспитализације или смрти од корона соја са највише мутација досад, пренео је "Дејли мејл".

Истовремено, процењено је да две дозе АстраЗенеке смањују ризик од озбиљног тока болести за 77,1 одсто.

Међутим, додаје се и да заштита од ових вакцина нестаје у року од три до шест месеци.

Процењено је да примање бустер дозе Фајзера појачава заштиту на 93 одсто, без обзира на то које су прве две дозе дате, што је отприлике иста заштита као што дају две дозе Фајзера против делте, додаје се.

Процене је радила Лондонска школа за хигијену и тропску медицину и базирају се на лабораторијским студијама које траже антитела.

Према овом моделу, постоји опасност да услед омикрон соја дође до већег броја хоспитализација него што је Енглеска имала током таласа прошлог јануара, када је до 4.000 инфицираних пацијената примано у болнице свакога дана.

Бојан
14.12.2021 • 08:48
Ali povecava rizik od autoimunih bolesti.
EUR/RSD 117.4055
Најновије вести